måndag 28 november 2011

I stormens fotspår

Då har vi haft vår första storm på Flohult, huset står kvar!

Söndagen den 1:a advent var en riktigt blåsig dag, starka vindar, ösregn och höga vågor på sjön, kändes precis som om vi tittade ut över ett stormigt hav! Till kvällen så ökade vindarna, elen försvann, huset knakade och vi kunde till och med känna hur det rörde sig när vi satt i soffan... Riktigt skönt att kunna elda i kaminen och få god värme, och de många stearinljus gjorde att vi hade fint ljus. Senare på kvällen så kom elen tillbaka, tänk vad beroende man är!

Några småskador fick vi iallafall. Vår lilla lekstuga är inte i bästa skick och tydligen är vindskivorna uppruttna, eller rättare sagt det som de ska vara fästa i, så en av dessa blåste bort tillsammans med lite av takpapp.



Ett lock till våra stolpar på altanen bestämde sig också för att flyga lite...


En av våra grannar har satt upp en lite "gran" längst ut på vår gemensamma brygga - nu är det Jul!


Granen längst ut på bryggan.
Bilden är mörk men tittar man noga syns bryggan!
/Magnus & Jenny

lördag 26 november 2011

Ved, stjärnor och kransar

I dag har vi köpt vår första ved någonsin. Man känner sig allt annat än van när man ringer bonden som säljer ved. Men det var en väldigt vänlig och glad bonde som mer än gärna både sålde ved och lånade ut sin kärra så att vi kunde transportera hem den.

Väl hemma var det bara att bära och stapla. Vi har ett litet förråd som visade sig vara väldigt lämpligt för just ved. Så nu kan vi elda och mysa framför kaminen i jul!




En annan syssla denna lördag före 1:a advent har varit att ta fram stjärnor, ljusslingor och ljusstakar. En liten krans blev också tillverkad för att pryda vårt hem.

Trevlig Advent!


/Jenny & Magnus

tisdag 22 november 2011

Trassla fram julen...

Idag har vi letat fram våra ljusslingor och de var lika trassliga som tidigare år. Ändå tycker vi att de packades ner fint. Kan det hända något i kartongen när de ligger nedpackade? Ja, så måste det vara.

En trasslig tillvaro...

...blir utredd och dessutom med alla lampor hela!
Till helgen ska stjärnor och ljusstakar upp i fönstren och ljusslingor pryda huset, ska bli skönt med lite ljus i mörkret. Vi älskar julen och njuter verkligen av tiden vi har framför oss. Få samla familjen, dricka glögg med tilltugg, pynta och göra fint, mysa tillsammans och bara njuta av livet!

/Jenny & Magnus

måndag 21 november 2011

Bröd på kokosmjöl

I dag har jag testat att baka ett ljust formbröd på kokosmjöl som jag hittade på Birgitta Höglunds blogg. Det blev riktigt gott!

Detta behöver du till ett bröd

5 ägg
50 g smält smör
1 dl kokosmjöl
1 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Valfria frön ( jag tog sesamfrön och krossade linfrön)

Vispa äggen tjockt och pösigt. Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Pensla en form med lite av det smälta smöret, strö i frön. Blanda ner mjölet i äggsmeten och rör sen i smöret.

Blanda väl och fördela smeten i formen, strö över lite mer frön.

Grädda på 175° i 25 minuter. Låt svalna lite i formen, lossa med en stekspade i kanterna och stjälp upp på galler.

Låt kallna innan brödet skärs i skivor.

Det ska gå bra att rosta detta brödet också det måste jag testa nästa gång (måste bara packa upp brödrosten!).

/Jenny

söndag 20 november 2011

Färg

Tänk vad lite färg kan göra! Vi har tittat igenom våra bilder från det att vi fick vårt hus och fram tills vi flyttade in och visst kan man se en viss skillnad!

Hallen före...

...efter

Del av köket före...

...efter

Fönsterparti vardagsrum före...

...efter

Del av vardagsrum före...

...efter

Den "härliga" furutrappan före...

...efter

Del av övre hallen före...

...efter
 
Annan del av övre hallen före...


...efter

Nu när möblerna är på plats har man nästan glömt hur det var. Från brunt och murrigt till vitt och härligt. Ett hem där vi mår bra och trivs!

/Jenny & Magnus

lördag 19 november 2011

Gårdsbutik

Idag gjorde vi en utflykt till Grebbeshult Delikatess, en liten gårdsbutik här i Sätila. Det var en mysig gårdsbutik som sålde lite olika delikatesser så som ostar, marmelader, kaffe, te, kex, choklad, olivolja m.m. Mycket var från lokala tillverkare, riktigt roligt att ha denna mysiga och fina butik så nära. De hade även ett litet café och försäljning av Sätilamössan. Vi återkommer garanterat! Kanske redan nästa helg då det är Julmarknad!

Maränger, te, ostar och polkaklubbor blev det idag.

Nu är man en äkta Sätilabo - och det är huvudsaken...
/Jenny & Magnus

fredag 18 november 2011

Tacos a lá paleo

Tacos har blivit lite av en klassiker när det gäller fredagsmys i de svenska hemmen. Även hos oss är det en favorit och då särskilt om man är många, en måltid som uppskattas i alla åldrar!
Vi strävar efter att äta så ren och naturlig mat som möjligt och då även när det gäller tacos. Efter många försök har vi nu hittat en mycket god tacokryddeblandning som vi gör själva utan tillsatser.

Tacokrydda

1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda samman!
Räcker till ca 500g nötfärs.

Egen salsa är ett måste då de man kan köpa i handeln innehåller allt för många tillsatser. Här är en favorit som du enkelt gör själv!

Vår heta salsa

500g krossade tomater
1 finhackad gul lök
4-6 finhackade feferoni
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar

Servera din tacos tillsammans med Paleoskafferiets Tortilla chips och mycket fräsha grönsaker!


Paleo så gott och så enkelt!

/Jenny & Magnus

lördag 12 november 2011

"Vila lite"

På Härnströmsgården, här i Sätila, var det idag Julmarknad, för oss var det årets första. Gräsmattan var grön och nyklippt så rätta "Julstämningen" inföll sig kanske inte riktigt. Men det var en fantastiskt fin hembygdsgård, med många glada hantverkare och besökare.

Härnströmsgården i sommarskrud.
Foto: Håkan Almkvist
Ett litet inköp blev det av keramikern Helene Redhammar från Sätila. Vi köpte en av hennes fina tavlor med enkla tänkvärda budskap.

Efter mycket velande fram och tillbaka, om
vilken vi skulle välja, blev det den här tavlan.

För någon vecka sedan hjälpte vi en vän att flytta till sin nya bostad och i eftermiddags besökte vi henne i hennes nya hem - otroligt mysigt och hemtrevligt! Vi bjöds på värmande te, kex och goda ostar. En härlig promenad blev det också i det vackra höstvädret innan vi begav oss hemåt.

Vi tjatar ofta om våran sjö och hur vackert det är, men som man säger "en bild säger mer än tusen ord". När vi kom hem möttes vi av denna utsikt!

Budskapet på vår nya tavla känns helt rätt
"Vila lite"

/Jenny & Magnus

fredag 11 november 2011

Långsam takt

Idag skiner solen från en klarblå himmel, det är helt vindstilla och november är precis så vackert som man drömmer om. Valen är många en dag som denna, ska det paddlas kajak eller ut och springas längs med den fantastiska Lygnern? Varför välja när man kan göra både ock, först en tur i kajaken och sedan en sväng i mina five fingers. Flohults strand fullkomligt badar i sol och jag springer inte mer är ett par centimeter från vattnet! Hittade några stockar att lyfta i skogen och lite sten att balansera på vid vattenbrynet. Klättrade i några träd och hoppade upp och ner från en klippa - alltså inget annat än ren lycka!

En kort promenad med kajaken på axeln, på väg ner till vattnet!

Glider förbi en liten ö strax bortanför vårt hem
När man sitter i en kajak förändras perspektivet på omgivningen och det är inte enbart på grund av hur lågt man sitter, allt är helt annorlunda från vattnet, husen, klipporna och stranden - känns faktiskt ibland som om man tjuvtittar. Man glider liksom in från baksidan och får en helt ny bild av hur folk lever. Det är en härlig känsla, att med huvudet ungefär en metern från vattenytan, glida fram i en liten kajak. Man får helt enkelt en ödmjukare inställning av att ta sig fram i en kajak med armkraft (bokstavligen skrivet). Ödmjuk just för att man är liten och själv på vattnet, för att naturen är så oändligt vacker, för att man har friheten och möjligheten att kunna ta sig ut och för att tankarna får glida iväg lika mjukt och lugnt som kajaken.


Vi trivs oerhört bra när livet går ner i en långsammare takt, när både kroppen och tankarna kan vila trots att man är helt i nuet och fokuserad på det man gör. Vi strävar båda efter ett långsamt liv, ett liv mer i takt med naturen, årstiderna och vad vi skulle kalla "gammal kunskap". Inte långsamt som i trögt, segt eller tråkigt utan i harmoni med kroppen och färre måsten. Vi tänker mycket på boende, kost, träning (lek) och jobb. Där just jobb är den absolut svåraste delen, man måste jobba för att kunna bo som vi gör, äta som vi gör och köpa de leksakerna som vi vill. Men det är jobbet som skär sig mest med de tankarna och sättet vi vill leva livet, ibland skulle det vara skönt om man var karriärist och kunde fokusera lika bra på jobbet som på de övriga delarna av livet.


Vi har, efter långt sökande, hittat en plats där boendet kopplar samman vår längtan till vatten, utsikt, sol och naturen i stort. En plats att andas och njuta, där leken är precis utanför dörren och där vi, när tiden är rätt, kan starta en liten odling. Sedan drygt ett år tillbaka så äter vi enligt Paleo och vi har även utvecklat en livsstil där maten och hälsan är en väsentlig del av själva livet (därav längtan efter en egen odling). Den naturliga maten, som Paleo står för, och en naturlig träning som oftast innebär lek! En vanlig matdag "Under vårt tak" kan se ut som idag, till frukost var det en skivad banan tillsammans med keso, krossade linfrö, solrosfrön och ett glas vatten. Till mellanmål bakade Jenny mandelbröd som åts med ost och till det drack vi the. Lunchen bestod av stekt ägg, bacon, tomater och avocadoröra, till kvällen hade vi en fin köttbit och rödbetor med ädelost och rostade solrosfrön (recept kommer) tillsammans med ett gott glas rödvin. Att leva i en långsammare takt innebär att ta sig tid till att laga mat från grunden att aktivt välja naturliga råvaror framför hel- och halfabrikat. Man behöver inte köpa allt som finns i butikerna bara för att det finns där. Sök information och skapa dig en uppfattning om det som du vanligen köper hem.

/Magnus

söndag 6 november 2011

Söndag kväll

Tiden springer iväg, ännu en gång är det söndag kväll. Ibland är det svårt att greppa hur fort tiden verkligen går. Man skulle ofta vilja stanna upp och bara njuta av ögonblicket. Att försöka leva ett långsammare liv och njuta av tiden, livet och samvaron är något vi tänker mycket på och vill prioritera. En del av detta var just flytten hit till Flohult där den underbara naturen med en vacker sjö, härlig skogen och ett litet mysigt samhälle var just vad vi sökte. Vi finner ro i vårt nya hem, att kunna titta ut över vatten betyder så mycket för själen. Att leva ett långsammare liv är något vi kommer att återkomma till i senare inlägg.

Denna helg påbörjade vi nere i Varberg och avslutade hemma i Flohult med en smuläppelkaka på kokosmjöl. Åkte ner till Varberg på fredag kvällen och blev bjudna på fin mat, vin och underbart sällskap. Vi vaknade upp till en härlig lördag och det var riktigt varmt ute med tanke på årstiden. Kändes precis som en vårdag och värmen har hållit i sig under hela helgen! Under lördag firades farsdag i förtid och en skön långpromenad gjordes. Det var inte bara varmt utan solen sken också och det var helt vindstilla, riktigt skönt!




Söndagen har gått i räfsans tecken, halva tomten har krattats ren från alla löv. 1500 kvadratmeter låter inte mycket men när man står där med krattan så är det en riktigt stor tomt man har och lövmattan var tjock. Att flera stora ekar gränsar till tomten gör inte jobbet lättare...




...och apropå tomten så har vi i helgen fått årets första tomtar, två små gulliga "pyttisar"! Tack!

Magnus & Jenny

torsdag 3 november 2011

Kokosmjöl!

Har länge försökt att hitta kokosmjöl ute i handeln för att ha som ett komplement till mandelmjölet som vi så flitigt använder. Men sökandet har så här långt varit utan resultat. Så idag besökte jag en Lifebutik och dom hade till min stora glädje kokosmjöl. Så nu ska det bakas och experimenteras!! Ser mycket fram emot detta och vem vet kanske kommer det snart något smarrigt recept här på bloggen!


/ Jenny