onsdag 29 februari 2012

Skön fasta

Igår startade vi en 24-timmars fasta här under vårt tak. Vi påbörjade fastan efter lunch på dag 1 och fastar sedan med vatten, det blev dock kaffe och te på kvällen också - gott. Jenny tog sig ett Zumba pass efter jobbet och Magnus en springtur längs med sjön. Det går oftast väldigt bra med fastan men just igår var vi båda ovanligt sugna på mat, vanan att äta något på kvällen är riktigt stark. Även om vi var sugna på mat just denna gång så går det väldigt bra att ta en 24-timmars fasta och man känner sig otroligt pigg och lätt efteråt. Fastan avslutas innan lunch dag 2, en alldeles utmärkt tidsperiod då man börjar efter lunch och avslutar sedan innan lunch dagen efter. Det fungerar också oerhört bra att jobba när man lägger upp fastan på detta sätt.

Äntligen börjar värmen komma till Flohult!

Ikväll blev det en favorit i repris från vår kokbok Make it Paleo, äggröra med rökt lax (dock utan kapris denna gång). Vi är riktigt nöjda med både kokboken och äggröran!

/Magnus & Jenny

tisdag 28 februari 2012

Vad äter du då?

- Men äter du inte mjöl?
- Nej, eller rättare sagt, jag äter inte spannmål.
- Men äter du inte bröd då?
- Nej, bröd är gjort av spannmål.
- Men äter du pasta?
- Nej, pasta är gjort av spannmål.
- Men... vad äter du då?

En inte helt ovanlig dialog när man kommer in på kost och vad vi äter (eller inte äter, som konstigt nog oftast är mer intressant än vad vi äter - hm) här Under vårt tak. Bröd och pasta är tydligen basen och ett gyllene mått på vad man bör äta, och efter det kommer inget...

För inte så länge sedan var det jag som ställde den frågan; - Men, vad äter du då? Och antagligen skulle jag, med en ganska fånig min, fylla på med; - Pasta är ju nödvändigt om man ska kunna träna! Man orkar ju inget annars, det vet ju alla! Just "...det vet ju alla!" är bra att dra till med, där dödar man alla motargument med en gång, eller hur! Det vet ju alla.

Människan är fantastisk, vi är fantastiska. Vi har utvecklats under ett par hundra tusen år (med den genetiska uppsättningen som vi har idag) på mat utan spannmål, som bara är omkring 5000 - 10000 år gammalt (beroende på var i världen man tittar), alltså en kort del av själva evolutionen. Vi är uppbyggda av, och anpassade för, en kost på kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, frukt, nötter o.s.v., med andra ord är det precis denna kost som gör oss friska, starka och uthålliga. Enkelt uttryckt - ät som våra förfäder, jägarna och samlarna.

En förenklad Paleo matpyramid.

Källa: okänd
Vi äter alltså inte spannmål, mejeriprodukter och baljväxter här Under vårt tak. Primära orsaken är att kroppen har svårt för att ta hand om detta och de skapar oreda i mage och tarmkanal. Självklart så undviker vi också raffinerat socker och kemiska tillsatser så mycket det går, det finns inget bra med dessa "varor". Blir arg bara jag tänker på alla hemska kemiska tillsatser som tyvärr finns intryckt i vår mat!

Maten är oerhört viktig för hur vi mår och presterar. När jag skriver presterar så tänker jag inte enbart på presterande under träning och tävling utan även prestera i vardagen. Hur lätt och smidig man är i kroppen, hur mycket man orkar, hur kroppen reagerar för påfrestningar och, faktiskt, hur väl man trivs både med sig själv och sin omgivning!

Det är viktigt att trivas och det är viktigt att må bra, vi vill vara friska och vi vill vara starka! - Nej jag äter inte spannmål.

/Magnus

söndag 26 februari 2012

Stenålderspromenad

Idag har vi varit ute på upptäcktsfärd bortanför Flohult, Sätila, mot Tostared. Hittat en fantastisk stig som gick längs med sjönkanten över stenar, rötter, klippor, nedfallna träd och små bäckar. En rolig och otroligt vacker stig! Vi följde den hela vägen från Flohult till Dyrenäs och sedan traktorstigar, genom skogen, tillbaka hem igen. En riktigt stenålderspromenad, hela kroppen fick röra på sig där vi hoppade fram och tillbaka på stenar och över små bäckar, hukade oss under grenar och nedfallna träd, lyfte undan nedfallna grenar (stora som små från stormen i höstas) och klättrade upp och ner för klippor! Kunde inte låta bli att också klättra och hänga lite i några träd som hängde ut över sjön.







En fantastisk upplevelse i ett underbart vårväder!

Väl hemma så gjorde vi härliga hjortbiffar med smak av vitlök, chili, gullök och svartpeppar, ett stort tack till våra älskade Hanna och Jenny för den fina hjortfärsen. Första gången vi äter hjortkött här under vårt tak, hoppas det inte blir sista då det var mycket gott. Vi fick en riktigt bra Paleomiddag denna söndag! Som tillbehör till biffarna lagades ugnsgratinerade gula böner, från morfar Gösta, inlindade i bacon, en jättegod middag helt i vår smak.


På tal om Hanna och Jenny så så fick vi också två gammal härliga prylar av dem, en mjölkkanna och en köttkvarn - Tack, dessa är otroligt fina och kommer få en bra plats i vårt hem!


Just nu luktar det gott av kaffe och te från köket, det väntas fika med Paleo semlor - det ska vara gott att leva. Vi njuter!

/Magnus & Jenny

fredag 24 februari 2012

Är det våren?

En sådan härlig morgon! Solen skiner och temperaturen ligger på plus 5 grader, det blåser en hel del men ändå så är det riktigt behagligt ute - kan det vara våren som är på ingång? Hoppas, hoppas. Känns som om lite sol och värme är precis vad vi skulle behöva nu!

Är fortfarande nästan alltid helt ensam på mina springturer, det är mycket sällan som jag möter någon. Har hänt några lätträknade gånger under vintern att jag mött en och annan som varit ute och promenerat, men det är som sagt sällan. Nu när dagarna blir ljusare och varmare så kommer förhoppningsvis folk ur sina stugor och njuter av den underbara naturen - men tills dess får jag ha den alldeles för mig själv!

Förutom några obligatoriska fotostopp på min springtur så blev det även lite trädklättring, balansgång på nedfallna träd, hopp upp och ned på/från klippor och ett ofrivilligt lerdopp (båda fötterna ungefär 10 cm ner i ren lera!), värmen har ändrat mina isfrysta stigar till små bäckar och på sina ställen, vilket man snabbt och på nästan ett onödigt brutalt sätt kan bli uppmärksammad på, förrädiska lerhål! Stenåldersträning i sin rätta bemärkelse - lek och njut! Njuter faktisk av hela upplevelsen, solen, den "nya" värmen, de lätta stegen, lugnet, naturen, de leriga skorna och ensamheten.

På det hela taget en fantastisk tur i skogen, på stranden och klipporna!

Morgonsolen tränger fram genom träden!

Ut till udden och sedan längs sjökanten vidare
mot Sätila, det får bli dagens springtur!

Stranden helt för mig själv

Vackra formationer i sanden

Vågorna slår mot klipporna


Flohult strand

Stråna ligger i en fin linje längs med vatten brynet

Jag var inte helt ensam om att vara på stranden idag...

Isen börjar släppa greppet om vår fors, nu får den vråla fritt igen!
/Magnus

torsdag 23 februari 2012

Eget mandelsmör

Mandelsmör kan tyckas vara något utav en lyx om man tittar på vad en liten burk kostar ute i butikerna. Men det är något du lätt kan göra hemma själv till en betydligt billigare peng. Mandelsmör kan användas på många olika sätt både i maträtter (t.ex. bananpannkaka),  olika bakverk, på en bit fröknäcke eller varför inte bara som det är?  Som godis!

Mandelsmör

Detta behöver du till en liten burk:

1½ dl skållad mandel
(du kan också använda mandeln som den är
och får då ett något grövre mandelsmör) 
Havssalt

Så här gör du:

Rosta mandeln i en torr panna på svag värme.


Häll den rostade mandeln i en mixer med stark styrka.

Tillsätt 2-3 nypor havssalt.


Kör tills mandelns naturliga olja börjar separera från
 mandeln och blir till en len massa.

Det tar låååång tid!!!

Du får hjälpa till att ta ner mandel som fastnat på
mixerskålens väggar då och då.
  
Nu har du ditt eget härliga mandelsmör!


/Jenny & Magnus

tisdag 21 februari 2012

Pannkaka utan spannmål

Vi har tidigare skrivit om olika alternativ till vad man kan äta till frukost när man äter enligt paleo. Vi skrev då om en bananpannkaka som både går att göra i ugnen eller steka som vanliga pannkakor eller plättar.

Grundreceptet har vi hittat i Jonas Coltings härliga kokbok.
Boken innehåller många bra och inspirerande recept på mat för alla som vill leva ett naturligt liv. Jonas ger också tips, råd och roliga anekdoter om mat.

Bananpannkaka

Detta behöver du
(räcker till 2 personer):

  • 6 ägg
  • 1 banan
  • 1 stor klick mandelsmör eller kokosolja
  • Kanel
  • Havsalt (om du använder kokosolja)
  • Ev. grovhackad mandel

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 200 grader (om du ska göra en ugnspannkaka).
  • Lägg alla ingredienser i en bunke.
  • Kör med stavmixer tills det blandat sig väl.
  • Häll i en ugnssäker form.
  • Strö på den grovhackade mandeln.
  • Grädda i ugnen i 20 minuter.




Så här gör du lätt ditt eget mandelsmör.

Servera pannkakan med härliga bär och eventuellt lite vispad kokosmjölk eller grädde.

Njut!
/Jenny & Magnus

måndag 20 februari 2012

Våra Paleo Semlor!

Semlor är något vi älskar här Under vårt tak men frågan har varit hur ska vi kunna unna oss detta underbara bakverk nu när vi försöker äta och leva enligt paleo? I början så fuskade vi lite och bakade semlebullar på kokosmjöl men också med både smör och grädde. Enligt Paleo ska man helst utesluta mejeriprodukter helt. Så efter mycket funderande har vi nu omarbetat och inspirerats av olika recept och kan nu med glädje presentera...

Under vårt taks Paleo Semlor!


Våra Paleo Semlor!


Detta behöver du till 8 st semlor:
 
6 ägg
3 msk kokossocker
½ dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl smält kokosolja
2 tsk bakpulver
2 tsk nystött kardemumma
4 msk psyllium (eller fiberhusk)
 
Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan och kokosmjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter
  • Pensla en muffinsformsplåt med lite kokosolja (går säkert bra att använda vanliga muffinsformar också).
  • Fördela smeten i 8 formar och släta till smeten med lite vatten och en sked.
  • Grädda i ugnen i 25 minuter.
  • Ta ut semlebullarna och låt de svalna något innan du tar ut dom ur formarna och låter dom svalna på galler.



Mandelmassa

Detta behöver du:

1 1/2 dl skållad mandel
1-2 msk honung (beroende på hur sött du vill ha)
1-2 msk kokosmjölk

Gör så här:

  • Låt mandel och honung gå några minuter i en matberedare med knivinsatsen.
  • Häll sedan i kokosmjölken till önskad konsistens.


 
Vid servering

  • Skär av toppen på Semlebullen och gröp ut ett litet hål.
  • Blanda mandelmassan med lite av det utgröpta och lite kokosmjölk.
  • Fyll semlorna och klicka på vispad kokosmjölk.
  • På med hatten.




Ät och Njut!

Tillägg - Den observante ser att det är vispgrädde på bilderna! Bilderna är tagna 2012 då vi fortfarande ibland använde mejerivaror i vår kost. I dag 2014 är det enbart vispad kokosmjölk som gäller!

Paleo så gott och så enkelt!
/Jenny & Magnus

fredag 17 februari 2012

Frukost

Vi har fått många frågor om vad vi äter till frukost eftersom vi inte äter smörgås, flingor eller fil - ja, vad äter man då spannmål inte ingår i kosten?

Ägg, grönsaker, frukt, nötter och fröer i olika konstallationer är den vanligaste frukosten under vårt tak. Just ägg går att variera så oerhört mycket. Jag har inte kommit så långt att jag tar dem råa, men man vet aldrig. Kokta, stekta, äggröra eller omelett, i bananpannkaka, suffléer eller mandelmjölsbröd. Ägg är gott, enkelt och en riktigt bra råvara, precis det man vill ha ut av en frukost.

Några olika frukost kombinationer:

  • Mandelmjölsbröd med stekt ägg och grönsaker.

  • Fruktsallad med nötter, fröer och strö över lite kanel (det är riktigt gott med kanel på fruktsalladen).

  • Omelett med svamp och bacon.

  • Äggröra med champinjoner, rödlök, persilja och till det grönsaker (i Sätila har vi en lokal champinjonodlare som dessutom har öppnat butik, det är lyx!).

  • Bananpannkaka (recept kommer i senare inlägg) med vispad kokosmjölk.

  • Kokta ägg i en grönsallad.

Något som också är riktigt bra och lätt är att ta rester från gårdagens lunch eller middag, fisk, kött eller skaldjur kan skapa en spännande och god frukost!


Lite rester från gårdagen kan bli en fantastisk frukost!
 Njut av morgonen och en härlig frukost!

/Magnus

torsdag 16 februari 2012

Är jag en patient?

Jag har i vissa böcker och TV program sett frasen "Innan ett träningsprogram eller en diet påbörjas ska alltid en läkare rådfrågas".

Men vad hände här egentligen? Stod det "Innan..." och "...läkare...", ska man rådfråga läkare innan man börjar träna? Man ska alltså rådfråga läkare innan man går in i en hälsosammare livsstil? Vad nu då, borde det inte vara helt tvärt om? "Du ska alltid rådfråga en läkare innan ett besök på Mc Donalds" eller "Du ska alltid rådfråga en läkare innan du lägger dig på TV soffan"! Det är väl ändå mer logiskt. Ibland känns världen helt bak och fram, upp och ner, tokig så det förslår!

Ett hälsosammare liv är väl något som man ska påbörjas omgående utan att gå till en läkare, utan att passera gå, utan att gå i fängelse!

Hur går det till när man väl står där framför läkaren med mössan i handen. - Goddag doktorn, jag skulle vilja påbörja lite träning för att bli friskare och starkare. Är det okej? Är man en patient om man vill starta ett hälsosammare liv? Jag ska ut med en vän senare, vi är två patienter som brukar träna ihop. Ja det låter ju helt naturligt...

Nu menar jag inte att man ska slänga sig in i en ny träningslivsstil, från 0 - 100%. Man behöver inte springa ett maraton för att sedan lyfta 180 kg i bänkpress redan första dagen. En härlig promenad och äta lite grönt till en bit kött (skippa pastan och/eller potatisen), släng läsken och tag ett stort glas vatten, detta är en utmärkt start. Efter ett tag kan man börja leka lite genom att gå brevid vägen eller stigen, känna på obanad mark. Ojämnt och kuperat underlag är fantastiskt för kroppen, många fler muskler som får vara med och leka! Man behöver inte börja stort, men man behöver börja. Njut av att få vara ute och promenera och njut av den goda, riktiga maten. Låt lusten för ett hälsosamt liv växa och göra dig nyfiken på mer. Efter hand kommer man att vilja mer, kanske springa lite, ta längre promenader, skippa spannmål helt och kanske till och med leka i skogen med hopp, lyft och trädklättring!


Vad jag mest är emot är själva företeelsen, att man gör frasen till en sanning. Detta trycker ner människan och gör henne rädd för att ta egna initiativ. Självklart kan man fatta egna beslut, vi är fritänkande människor och fullständigt kapabla till att ta tag i våra liv.

Ta steget till ett hälsosammare liv.

/Magnus

tisdag 14 februari 2012

Alla Hjärtansdag!

Här under vårt tak brukar vi fira Alla Hjärtansdag med att äta något extra gott på kvällen och bara vara tillsammans och få rå om varandra.

I år lät vi oss väl smaka av lite nya godsaker ur vår nya bok Make it Paleo. Det var både spännande och gott!

Kvällsmenyn denna Alla Hjärtansdag.

"Äggsufflé" med broccoli, zucchini, lök och bladspenat.


Detta behöver du till en liten portionssufflé:

2 ägg
2 små broccoli kvistar, grovhackad
1/3 dl  zucchini, hackad
1/3 dl lök, hackad
2 blad bladspenat, grovhackad
En nypa salt och peppar
1 tsk kokosolja

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa upp äggen i en bunke.
Rör ner de hackade grönsakerna, salta och peppra.
Smörj en liten portionssuffléform med kokosolja.
Häll äggblandningen i formen.
Grädda i ugnen i 20-25 minuter.

Till efterrätt serverades.

Mjuk kaka bakad på kokosmjöl
med smak av hallon och kardemumma.


Jag har försvenskat receptet en aning och bytt ut lönnsirapen som är i orginalreceptet mot honung och halverade mängden. Lite kardemumma, som är en favoritkrydda här under vårt tak, fick också ge smak till kakan.

Detta behöver du till en kaka:

1 1/4 dl kokosmjöl
6 ägg
1 1/4 dl kokosolja, smält
4 msk honung
1/2 tsk  äkta vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
225 g frusna hallon

Vispad kokosmjölk till servering.

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ner kokosmjöl, ägg, kokosolja, honung, vaniljpulver, salt och bakpulver i en stor bunke.
Vispa med elvisp till en slät smet (smeten tjocknar fort men det är helt som det ska).
Blanda ner de frusna hallonen.
Häll/ klicka ner smeten i en springform och släta till kakan.
Grädda i ugnen i 30-35 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.

I stället för vispgrädde till kakan kan man vispa kokosmjölk.
Kokosmjölken måste stå i kylskåp i ca ett dygn innan du kan vispa den. Använd dig endast av de översta lagret av kokosmjölken som är lite tjockare och vispa detta tills det tjocknar.
Servera till kakan!

Efter att vi nu ätit dessa goda "äggsuffléer" och njutit av kakan tillsammans med en kopp kaffe och en kopp te, sitter vi framför brasan och känner lugn. Det har varit en fin Alla Hjärtansdag!


/Jenny & Magnus

måndag 13 februari 2012

I väntan på ett bättre liv

Imorgon, nästa vecka, när våren kommer eller när det inte är så mycket på jobbet. Anledningarna är många, och när vi skjuter upp något så är det självklart på mycket goda och välgrundande fakta... eller?

Vad är det man väntar på? Det är inte lättare att starta ett bättre liv nästa vecka än vad det är precis nu. Det är så enkelt att skylla svårigheter att komma igång på allt möjligt och omöjligt, jag har gjort det ofta och gör fortfarande! Ett bättre liv kommer inte automatiskt, man kan inte vänta in det. Min egen väntan och förhoppning om ett bättre liv pågick under flera år och det var exakt det som var problemet och felet jag väntade på ett bättre liv! Väntade på att få en läkartid, väntade på att jag skulle känna mig bättre, väntade på ett provsvar, väntade på att vädret skulle vara finare eller väntade på att någon skulle komma och ge mig svaren på alla mina problem. Hela tiden med en önskan och en förhoppning om ett bättre liv utan smärtor och ständiga magproblem. Men jag tog aldrig steget, vågade inte och trodde inte tillräckligt på mig själv för att ifrågasätta svaren jag fick serverade om att inget fanns att göra, jag väntade...


Tiden är nu för att ta hand om livet och göra det bättre, skjut inte upp beslutet till imorgon, nästa vecka, när våren kommer eller när det inte är så mycket på jobbet - börja nu! Det finns alltid något man kan börja med, maten, motionen, kontakten eller planeringen! Man måste starta någonstans för att sedan kunna fortsätta mot sina mål, mål som under resan kan växa och utvecklas. Under vårt tak pågår resan hela tiden, vi jobbar ständigt med att inte vänta även om det kan vara svårt ibland. De verktyg vi hade för ett och ett halvt år sedan, som gjorde att vi kunde påbörja våra nya liv, är vi mycket tacksamma för och vi skaffar hela tiden nya verktyg för att kunna gå vidare och utvecklas.


Vänta inte; tidpunkten kommer ändå aldrig att bli den rätta. Om du börjar där du är och jobbar med de verktyg du har kommer du att hitta bättre på vägen. Napoleon Hill

Det är värt att jobba för ett bättre liv, vänta inte - börja nu!

/Magnus & Jenny

söndag 12 februari 2012

Städning - Paleo?

Fick för ett tag sedan frågan - vad säger Paleo om städning? Vi blev först överrumplade och tänkte, vilken konstig fråga. Men den fastnade och dröjde sig kvar, ju mer vi tänkte på det desto mer intressant och relevant blev frågan.


Vår dag var helt planerad från morgon till kväll, huset skulle städas och det ordentligt. Men allt blir inte alltid som man planerat och det behöver inte betyda sämre, ibland (som idag) så blir det fantastiskt mycket bättre! Snön som fallit under natten och solen, som nu strålade från en klarblå himmel, skänkte underbar värme och gjorde att dagen ändrades. Vi fick med en hel del städning men fick prioritera snöskottning och eftersom vi är under vårt tak så prioriterades också den värmande solen (just solen och nyttan av denna kommer vi skriva om längre fram).

Njuta!

Paleogott till kaffet, valnötter, fikon och russin!

Inom Paleo så pratas det mycket om att vara i rörelse, detta är en viktig del av livet. Kroppen ska användas och mår bra av att röra sig, när man städar använder man ofta hela kroppen. Man sträcker på sig, böjer sig ner till golvet, går upp på tå och ner på knä, lyfter saker (lätta som tunga) och man gör det under en längre tid. Bra och visst är det Paleo! Följden på frågan är om det är roligt att städa? Det kanske blir vad man gör det till, idag sprack vår stora städplan till förmån för solen. Det var roligt och härligt på alla vis! Man kanske får se på städningen med lite andra ögon ibland, det är inte alltid viktigast att ha helt rent, just idag fick vi andra möjligheter. Solen gav oss en fantastisk och värmande dag, vi fick vila lite under de härliga solstrålarna. Större delen av städningen blev gjord den också, fönster och golv är som nya! Som inte det är nog så hänger nu vårfina gardiner i köket.

Kraven som man sätter på sig själv är oftast de starkaste, det ska städas på ett speciellt sätt och det "duger" inte med vad som helst. Kanske är det just här man har mest jobb, att ändra sin inställning till vad som bra nog. Jenny och jag har ofta olika sätt att se på städning men vi gör det vi är bra på och försöker hjälpas åt med resten, det handlar om att inse detta och acceptera varandras olikheter och kanske släppa på kontrollen och kraven. Det innebär inte att städningen behöver bli sämre, bara annorlunda.

/Magnus & Jenny

lördag 11 februari 2012

Springa på loppis!

Mina springturer tendera numera till att bli mera av en fototur, det finns så mycket vackert i naturen som bara skriker efter att bli förevigat. Man måste bara stanna upp och njuta av allt det vackra som endast finns där för en kort tid, just nu är allt i en ständig förändring. Varje gång jag är ute och springer finns nya underbara isformationer. Igår halvlåg jag på isen utanför Flohults strand, här utanför Sätila, för att fota och när jag reser mig upp ser jag några människor på andra sidan sjön som intensivt spanar åt mitt håll - jag som bara håller på med en helt vanlig springtur...




Isen har lagt sig i viken vid Flohults strand annars är hela sjön Lygnern öppen, jag har nu för första gången sprungit längs med hela stranden ute på isen.

Vi har under senaste månaden haft en flock
med fåglar som håller till i viken, mysigt!

På hal is


Inlandsisen?

Precis där isen "rinner" är stigen, jag ska upp till
berget och sedan höger över stenmuren...

Det är ju helt fantastiskt hur naturen kan framställa former!

På väg hem från min springtur så blir jag stoppad av mina grannar och de vill visa en Havsörn! Helt otroligt mäktigt, att se den cirkulera strax bortanför vårt hus. Tyvärr har jag riktigt dålig zoom på kameran men en bild får ni iallafall!

Bilden är tagen från vår altan

Idag har vi varit på en ny loppisrunda, hittade en del fint som vi köpte. Alltid lika roligt att titta på allt som finns, så mycket prylar! Tycker att vi hittade en del fynd!


Nu väntar en rotfruktsgratäng med bacon, innehållande morot, palsternacka, kålrot, gullök och majrova som alla är råvaror för februari månad.

/Magnus & Jenny