lördag 31 mars 2012

Altanjobb

Vi har haft stolpar som avslutning på vår altan, dessa tycker vi varit ivägen och förstört utsikten. Idag var det dags att ta ner dem! Vi kommer förhoppningsvis i en snar framtid göra om och bygga ut hela altanen en hel del, men vi har ändå bestämt oss för att ta bort stolparna. När vi började såga i dem märkte vi också att de var ganska ruttna därför lägger vi inte ner något större arbete på detta. Nu är stolparna borta och vi är mycket nöjda med det tillfälliga resultatet.

En äldre bild på hur det såg ut











/Magnus & Jenny

fredag 30 mars 2012

Jordärtskocksgratäng med timjan och västerbottenost!

Min utmaning under mars månad var att använda mig av jordärtskocka i matlagningen. Jag har ugnstekt den tillsammans med olika rotfrukter vilket var gott men kanske lite "safe" kan man tycka. Nu är snart månaden slut och jag känner att jag måste testa lite mer ordenligt.

Så denna sköna fredagkväll när vi tar fram grillen och grillar härliga karréskivor serveras dessa tillsammans med en krämig jordärtskocksgratäng med timjan och västerbottenost!


Jordärtskocksgratäng med timjan och västerbottenost
4 portioner

Nygrillat och krämig jordärtskocksgratäng!

Detta behöver du:

  • 1 kg jordärtskocka
  • 1 gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • Riven västerbottenost
  • Färsk timjan
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smörj en ugnssäker form.
  • Skala jordärtskockorna och skiva dem.
  • Skala löken och skiva.
  • Varva jordärtskocka, löken, riven västenbottenost, färsk timjan, lite salt och peppar i ugnsformen.
  • Avsluta med riven västerbottenost.
  • Häll på ca 2 dl av vispgrädden.
  • Grädda i ugnen i 30 minuter och spä sedan med resten av vispgrädden.
  • Grädda ytterligare i ca 15 minuter tills gratängen blivit mjuk.

Ät och Njut!

Solen börjar sakta gå ner bakom skogen på andra sidan sjön, det luktar gott från grill och kök och vi har en härlig helg framför oss, ibland känns det lite extra gott att leva!

/Jenny

söndag 25 mars 2012

Lygnern runt

Äntligen har jag cyklat runt Lygnern! Det krävdes att min fina vän Alexander kom hit från Göteborg, på denna underbara vårdag, och ville ta sig en riktig cykeltur.

Strålande väder, pigga ben, lätta sinnen och vackra vyer! En fantastisk tur!

Nu är vi på väg

Härligt!
Jenny tycker jag ska köpa en ny hjälm
- hon tycker det ser ut som en damhatt!
Man känner sig inte helt manlig efter en sådan kommentar...

Initiativtagaren till dagens tur - Alexander
 
Spökligt vackert träd

Uppför, uppför och uppför

Nytt län och ny kommun,
vi har bara en minut på oss att fota och dricka!

Utsikt över Lygnern från Fjärås Bräcka...

...och på andra sidan Bräckan havet!
  
Inte snabbare än min egen skugga

Tillbaka i VGL och Mark

Sätila by uppe på kullen

Härliga stigar vid Lygnevi
 
Hemma i Flohult

/Magnus

lördag 24 mars 2012

Test av våfflor

Så här dagen före våffeldagen gör vi ett litet test på två olika sorters våfflor vars recept vi hittat på nätet. Mandelvåfflor som vi hittat på Birgitta Höglund´s Mat och Paleovåfflor som vi hittat på Jonnas recept.

Birgitta Höglund`s blogg brukar vi besöka titt som tätt då det finns mycket att inspireras av i hennes mat. Hon är medförfattare till boken LCHF för seniorer och har den senaste tiden hjälpt till att utforma menyn till Restaurang priMaten, en LCHF/Paleo restaurang som öppnar i Uppsala under våren.

Jonnas receptblogg vet vi inte så mycket om förrutom att hon har en hel del Paleorecept.

Detta blev resultatet av vårt lilla våffeltest.

Mandelvåfflor


En god våffla med mycket smak. Våfflan är frasig och smakade mer.
Ingredienser: Ägg, grädde, mandelmjöl, fiberhusk,
bakpulver, salt och smör.

Paleovåfflor


En ganska neutral våffla när det gäller smak.
Våfflan var inte frasig men helt ok.
Ingredienser: Ägg, kokosmjöl, kokosmjölk, kokosolja, bakpulver och banan.


Förutom skillnaden att Mandelvåfflan bakas på mandelmjöl och Paleovåfflan på kokosmjöl så innehåller Mandelvåfflan också mejeriprodukter som man enligt Paleo ska undvika. Men vi är eniga här Under vårt tak om att Mandelvåfflan var godast.

Vi får experimentera vidare i vårt kök för att finna den rätta Paleovåfflan.

Men när suget blir för stort får det enligt oss, i nuläget, bli en Mandelvåffla!

/Jenny & Magnus

fredag 23 mars 2012

Nu ska hela rasket rivas...

Lekstugan är ett minne blott, prydligt ligger den nu och väntar på att bli uppeldad. Till hälften upprutten och till hälften sönderblåst var den lätt att plocka ner men tung att bära.

Fantastisk morgon med stilla och klarblå himmel och sjö

Hel och "fin"

Mycket är riktigt ruttet och går att plocka bort med händerna

Snart är framsidan borta

Mycket och tungt att bära

Andra lagret av ytterpanel

Tredje lagret av ytterpanel,
lekstugan har haft många skepnader

Dagens middag, fina grillade ytterfilébitar...

...och en god sallad

Inpå bara skelettet

Nu föll huset ihop

Tak och golv är allt som är kvar

Vår närmsta granne är också nyfiken

Här har vi exakt en stycken lekstuga i delar

All bråte är bortplockat

Krattat och klart

Vackert slut på en bra dag
 /Magnus & Jenny

onsdag 21 mars 2012

Göteborgsvarvet 2012

När jag är ute och springer ser jag det mest som en lek. Springa runt i naturen, hoppa lite, lyfta lite och klättra i några träd. Jag gör det för att det är så skoj, för att jag njuter av det och för att min kropp och själ mår bra av att röra på sig. Det finns alltid en längtan i mig om att få komma ut i skogen, ut och leka! När jag sitter på jobbet, i bilen eller upptagen på annat sätt och ser någon vara ute och springa hugger det tag i mig av avundsjuka, lyckliga dom som får vara ute och springa!

Skrev tidigare om mål och vikten av dessa, ett konkret mål för mig under våren, eller tidig sommar om man så vill, är Göteborgsvarvet. Detta är en fantastisk stor folkfest, många som springer, många som tittar och jättemånga funktionärer! Alla gör ett underbart jobb, men roligast har vi som har förmånen att få springa dessa 21 kilometer! Det blir tredje gången som jag springer Göteborgsvarvet, jag presterar inga tider att jubla över men så har jag heller aldrig varit riktigt snabb. Att springa varvet är däremot ett riktigt lyckopiller, det finns alla typer av människor som är med, snabba, långsamma, hasande, skuttande, utklädda och så jag. Alla med målet på 21 kilometer i sikte!

Källa: goteborgsvarvet.se
Precis som förra året så ska jag springa med mina barfotaskor (five fingers). Enda problemet är att man måste vara försiktig så att man inte blir trampad på, var faktiskt enda bekymret under förra årets Göteborgsvarv, annars tassar man runt utan problem.

Hoppas vi ses i Göteborg!

/Magnus

tisdag 20 mars 2012

Viktigt med mål

Ibland går allt lätt, man har medvind och alla är snälla. Nedförsbackarna är fler än uppförsbackarna och man kan springa hur långt som helst. Det är rea på favoritmaten och som grädde på moset ingen kö i kassan. Man vinner på trisslotten och solen skiner.

När allt går bra behöver man inte anstränga sig och kämpa med varken mat, träning eller livet i stort. Det är när saker och ting blir motiga som man behöver en plan och tydliga mål att falla tillbaka på. Vi har skrivit ned vad vi äter, hur vi tränar och vad som betyder mycket för oss. I svåra stunder då allt känns jobbigt är det alltid lättare om man har något handfast att ta till. Ett matschemat, en träningsplanen eller ett par ord om vad som verkligen betyder något i livet.

Att det ibland blir uppförsbacke, att chips hamnar i matkorgen eller att det helt enkelt tar tvärstopp är naturligt. Om man sätter upp mål och anstränger sig för att nå dem kommer man någon gång att trampa snett. Det är inte ett misslyckande utan en del av att kämpa efter något bättre, ett steg i rätt rikting. Man lär sig och kanske ser man målen ännu tydligare.

Omfamna livet!
Vi vill tro att man hela tiden lär nytt och kan se saker från olika håll, att ha ett mål att ta sikte på underlättar. Ju tydligare målet är dessto lättare och roligare blir resan och man kan ställa sig upp och ta nya tag efter att ha trampat snett.

Våra främsta mål är hur vi vill må och vilken känsla vi vill ha i vårt hem. Viktiga redskapen på denna resan är kosten och träningen som vi har funnit i Paleolivstilen. För oss innbär detta en frihet med mycket lek och naturlig hälsa med den rena maten i centrum.

Vad har ni för mål?

/Magnus & Jenny

söndag 18 mars 2012

Elda, klippa, kratta och röja!

Elda, elda liten brasa. Klippa, klippa liten buske. Kratta, kratta litet land. Såga, såga litet träd. Upp för stegen, sträcka långt, sträcka kort. Ner för stegen, böja ben och kropp, plocka pinnar. Bära litet lass, kasta på elden. Rensa landet, lyfta stenar, små och stora. Hämta sågen, såga granen. Hämta yxan, kvista, kvista. Bära, bära, bort till elden!

Det är inte utan att man känner sig trött och nöjd i hela kroppen efter en hel dag i trädgården!
















Efter denna heldag i trädgården känns det skönt att få komma in och bara ta det lugn och njuta av lite god mat. Vår utmaning under mars månad var att använda oss utav jordärtskocka i matlagningen. Och idag fick morötterna och rödlöken sällskap av just jordärtskocka när dom rostades i ugnen och serverades till goda karréskivor. För Jenny som fortfarande äter mejeriprodukter serverades också en god vitlökssås gjord på gräddfil, grekisk yoghurt, vitlök, salt och peppar. Mums!


Hoppas ni haft en lika skön söndag som vi!

/Jenny & Magnus