torsdag 31 maj 2012

Otur - Tur!

Det går inte alltid som man vill, vi har haft lite otur helt enkelt. Den senaste tiden har det varit många saker som inte alls gått som vi önskat. En del större och en del mindre, vissa har lång inverkan och andra varade bara för stunden.

En bruten tå som påverkar hela min vardag då jag inte kan vara ute och röra mig som jag vill är den jobbigaste och tråkigaste händelsen. Nu har det gått två veckor och det känns mycket bättre men mina härliga springturer längs med sjön här i Flohult ligger fortfarande en bit bort. Att en bruten tå kan ändra livet så mycket!

Vår bil, som aldrig krånglar, bestämde sig för att få problem med bromsarna bak - bara att byta. Dessutom så var det dax för service och där påpekade dom att bromsarna fram och ett stag var slut, det gräver hål i kassan det här! Nästan samtidigt slutade internet att fungera, ett åskoväder gjorde effektivt slut på modemet. Till och med vår 24-timmars fasta i början av veckan var svår, mycket jobbigare än tidigare. Där satt vi med våra halvfulla vattenglas och småsurade på var sin sida av soffan.

Till de mer besvärliga sakerna hör våra toalettproblem, vi har ett slutet avlopp till vårt hus och det har råkat bli fullt... hm. Så nu är det utedasset som gäller! Nära naturen och helt enligt våra tankar med att leva enklare men vi kanske inte vill leva riktigt så nära, speciellt inte när det kommer till att tömma utedasset. I början på nästa vecka kommer våra goda vänner slamsugarna och tömmer avloppet och då kan vi åter igen få njuta av den lyxiga känslan som en toalett inomhus är!

Som tur är så finns det en annan sida också, en glad och fin sida. Sidan heter "Under vårt tak" och den är vår, att skriva på en egen blogg är riktigt roligt och vi är så glada för alla våra läsare, alla kommentarer och den fina respons vi fått på vårt skrivande! Att få skriva om det vi brinner för, livsstilen Paleo, är en stor förmån och oerhört skoj. Vi älskar ren och god mat, naturlig träning och att njuta av det enkla i vardagen, att leva Paleo helt enkelt. Att få dela med sig av detta och dessutom få uppskattning för det är verkligen en extra krydda och glädje i livet.

Mina vackra barfota turer längs Lygnern ligger säkert inte allt för långt bort och under tiden kan jag sitta på vår underbara altan med utsikt över sjön och drömma om tassande steg på sandstranden i Flohult! Närmast har vi ett bröllop i Stockholm att se fram emot, Jennys kusin ska gifta sig och vi tar tillsammans med Jennys föräldrar bilen upp till huvudstaden. Vi ser fram emot en långweekend på hotell, ett vackert bröllop, god mat och fint sällskap.

Vi trivs oerhört bra i vårt hem och har sedan vi köpte huset gått med stora planer om hur vi skulle kunna bygga om för att få ännu mer utsikt och en bättre planlösning. Därför är det extra roligt att vårt bygglov nu gått igenom, vi har bara två kompletteringar som ska lämnas in innan vi får lov att starta ombyggnaden! Otroligt spännande och inspirerande, till semestern får vi kanske sätta igång.

Ibland är det tur med lite otur! Man lär sig uppskattar de små sakerna, som en lilltå eller en toalett inomhus. Ut och lek, njut och ät gott!

/Magnus & Jenny

måndag 28 maj 2012

Majrova på hasselbacksvis


För ett tag sedan fick jag inspiration till ett nytt tillbehör med majrova som huvudingrediens som jag sedan dess varit nyfiken på att testa. Så i helgen när vi lagade ugnsbakad lax till middag åt vi detta tillsammans med majrova på hasselbacksvis med smak av vitlök och franska örter. Ett tillbehör som även skulle passa utmärkt till kött eller fågel. 




Majrova på hasselbacksvis

Detta behöver du till 2 portioner:

4 majrovor
3-4 vitlöksklyftor
Havssalt
Pepparmix
Franska örter (jag hade frysta)
Olivolja

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta och skala majrovorna.


Dela dom på mitten och skär snitt längs hela rovan
(på samma sätt som när man gör hasselbackspotatis)



Skala vitlöken och skär klyftorna i slantar.

Fördela vitlöken i skårorna på majrovan. 4-5 slantar per rova.


Smörj en ugnssäker form med olivolja.

Placera majrovorna i formen och ringla över lite olivolja.

Smaksätt med havsalt, pepparmix och de franska örterna
som du strör över rovorna.


Baka mitt i ugnen i ca 45 minuter tills majrovorna
fått fin färg och blivit mjuka.

Ät och Njut!


/Jenny & Magnus

söndag 27 maj 2012

Syrener och middag på morsdag!


Vad passar inte bättre än en härlig bukett med syrener till mor på hennes dag! Värmen och det fina vädret som vi fått glädjas åt den senaste tiden har gjort att syrenen blommar och doftar härligt i vår trädgård! När man sent på kvällen, när solen sakta går ner, får vandra runt i trädgården och njuta av fåglarnas symfoni och känna den härliga doften av syren, då känns det gott att leva!

Vad ska man då bjuda lilla mamma på denna dag? Jo, varför inte starta grillen och grilla en god köttbit som serveras tillsammans med en krämig jordärtskocksgratäng med timjan och västerbottenost  och en fin sallad.

Till kaffet smakar det bra med en mjuk hallonkaka som ni med fördel avnjuter i trädgården och varför inte i skuggan under syrenen!

En härlig dag för alla sinnen och för våra mammor och självklart enligt Paleo!

/Jenny & Magnus


lördag 26 maj 2012

Allergier och Paleolitisk kost

När jag för snart två år sedan började intressera mig för, och läsa om, paleolitisk kost så var det väldigt svårt att ta in och tro på det som stod om allergier. Påståenden som att kosten fungerar inflammationshämmande och i princip tog bort bland annat allergier. Motsatsen är då att den vanliga spannmålsbaserade kosten är inflammationsskapande och alltså förebygger, grundar för allergier och andra besvär, som t.ex. min egen diagnos IBS.

Med andra ord, om man äter i enlighet med den paleolitiska kosten så blir man fri från allergier! Låter för bra för att vara sant! Men nu är det så att jag varit gräs- och pollenallergiker sedan tidiga tonåren och kortisonsprutor, spray och tabletter har fått mildra besvären under vår och sommartid. Trotts detta har jag ändå fått stå ut med ständiga nysningar, rinnande och kliande ögon och självklart ett oändligt snorande! Förra året hade jag väldigt lite allergi och i år är jag, hittills, nästan symptomfri - och detta helt utan mediciner! Skall dock säga att förra sommaren så hade jag ingen egen gräsmatta att klippa då vi bodde i lägenhet. Men i år har det både klippts och krattats gräs, lyfts, burits och slängts gräs i olika omgångar! Ändå inga stora utbrott som jag tidigare varit så van vid.

Kan det alltså vara så att en paleolitisk kost är inflammations-hämmande? Rent empiriskt så är svaret ja! Jag har inte upplevt några större symptom för min gräs- och pollenallergi och jag vet sedan tidigare att min IBS försvinner helt av en strikt paleolitisk kost. Jag har även en matallergi, skaldjur, och även denna utvecklades i mina tidiga tonår. Här är jag lite feg med att prova då den yttrar sig genom att bland annat halsen svullnar upp. Gjorde dock ett försiktigt test sent förra året och det gick då över förväntan! Kanske dags att prova igen...

När vi ändå är inne på empiriska erfarenheter och förbättringar i kroppen så har jag märkt stor skillnad på mina tänder! Tidigare så har halva tandläkartiden gått åt till att skrapa bort tandsten, på senaste besöket fanns ingen tandsten alls. Småhål som förut varit under "sträng" bevakning passerade nu helt utan problem och mina vanliga årliga tandläkarbesök ändrades till tvåårsintervall. Ska bli riktigt roligt att se utvecklingen av detta.

Det finns många vinster med att äta Paleolitisk kost, jag började med detta för att se om det bara kunde mildra mina IBS besvär. Nu upptäcker, och upplever, jag många andra fördelar. Det som från början var en liten test har förändrat stora delar av mitt liv och jag ser fortfarande fram emot nya upplevelser i mitt paleoliv. Mark Sisson skriver bland annat om att kosten programmerar om generna till det som de från början var gjorda att göra - hålla oss friska och starka! Jag är beredd att hålla med honom.

/Magnus

fredag 25 maj 2012

Vår nya torkställning är klar!

Äntligen är vår torkställning klar, underbart att kunna hänga ut tvätt! Detta är verkligen efterlängtat, hela känslan, lukten och att den dessutom är som en möbel i vår trädgård är inte fel!

Vi har nu sågat till och målat de sista delarna samt satt ihop allt till en riktigt fin torkställning. Det var lite lurigt att dra stålvajern då den var svår att få spänd, ska sätta dit "spännskruvar" i varje ände så att vajern kan justeras allt efter som.


öglor och pluggar i överdelen, dessa ska nu...


...limmas ihop med stolpen så att de bildar ett...


...T. Bara att borra ett hål i stolpen,
fylla med lim och trycka dit dem. 


Rikta in överdelen i förhållande till stolpen så att
båda två sitter parallellt/i linje med varandra.


Klar, njut en smula innan det är dags för nästa del...


...mäta och såga till Y-stöden.


Alla delar är målade tre gånger. Detta var de sista
av alla delar som målas på denna torkställningen.


Dax att sätta upp Y-stöden...


...de är förborrade med försänkning för skruvarna och nu även
förberedda med skruv för att lätt kunna sättas på plats.


Favoritverktyget!


Nu är det bara Y-stöd och vajer som ska sättas upp.


Första Y-stödet på plats, limmad och skruvad.


Torkställningen är klar för vajern.


Vajern är lite trixig...


...svår att dra då stålet är hårt och svårarbetat...


...men metodiskt och lugnt arbete ger ett fint resultat.


Torkställningen står nu klar i vår trädgård!


Lunchpaus i det vackra vädret med fantastiska Lygnern
i bakgrunden, en jättegod äggsallad! Självklart Paleo!


Premiär för första tvätten!


Ett smycke i vår trädgård!

/Magnus & Jenny

torsdag 24 maj 2012

Hemmagjorda hamburgare på grillen!

Vid härligt soliga och varma dagar, som vi just nu får glädjas åt, då lockar det extra mycket att ta fram grillen och bara njuta av god mat och trevligt sällskap. Här om kvällen grillades det hemmagjorda hamburgare som serverades med en härlig sallad och vår heta salsa.

Extra bra kändes det att använda sig av ekologiskt producerat kött från Vikaryds köttbod som Magnus besökte i påskas. Nu var det sista påsen med nötfärs som gick åt så nu får det bli ett besök snart igen, antingen på samma gårdsbutik eller någon annan som vi ännu inte besökt.

Våra hemmagjorda hamburgare

Detta behöver du till 8 stycken:

500 g nötfärs
1 gullök
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
Eldigt örtsalt
Olivolja

Så här gör du:

Lägg  nötfärsen i en bunke.


Hacka gullök, chilipeppar och vitlöksklyftorna i en mixer med knivbladen.



Häll  röran över nötfärsen och blanda väl.


Smaksätt med eldigt örtsalt.


Dela smeten i åtta lika stora bitar och platta till och forma till hamburgare.


Innan du lägger hamburgarna på grillen penslar du dom med lite olivolja på den sidan du lägger mot det heta gallret.



Grilla cirka fyra minuter på varje sida. Innan du vänder dom penslar du med lite olivolja.


Klart!


Ät hamburgarna med en god sallad och vår heta salsa.


För den som äter mejeriprodukter kan man med fördel även ringla över lite gräddfil.


Ät och Njut!

/Jenny & Magnus

onsdag 23 maj 2012

Träskor

Vi hade ett rejält och oväntat åskoväder här för tre dagar sedan och det ville sig inte bättra än att det slog ut vårt modem. Ingen internetuppkoppling, så är det att bo på landet. Men nu är vi på banan igen! Nytt modem från Telia på bara tre dagar! Fint jobbat.

För alla er som har brutit tån vill jag idag dela med mig av världens bästa och enklaste tips - skaffa träskor! Oj vilken skillnad det är att linka fram i träskor med sin totalt stumma sula, detta gör att tårna inte rör sig när man går och man kan helt enkelt gå nästa normalt!

Min tås nya favorit
Den helt nya Magnus, från barfotaskor till träskor...

/Magnus

söndag 20 maj 2012

Helgrillad makrill


Att köpa hel makrill, rensa dem och sedan grilla har vi tidigare sett som svårt och omständigt. Der är ju så mycket som ska göras med fisken innan man kan njuta av den. Rensningen är det största hindret, men efter ett litet samtal med mannen i fiskbilen gick vi hemåt med fyra fina makrillar. Det är absolut Paleo mat i allra högsta grad, viltfångad färsk fisk.


Makrillen var lättare än förväntat att rensa, vi skar av huvudet, klippte upp buken och tömde den på innehåll för att sedan spola rent med kallt vatten. Efter att den var ren och fin klipptes alla fenor av, nu är den klar för att preppareras inför grillen. De rensade makrillarna smörjdes in med salt, rikligt, och olika kryddor och lägges som de är på grillen, ingen folie utan direkt på gallret (eller i ett fiskhalster). Varje sida bör ligga på i cirka 6 - 10 minuter beroende på fiskens storlek och mängden kol. Vi passade även på att grilla små paket med salladslök, dill, peppar, citron och en klick smör. Till detta serverades en fin sallad.


Mycket benrensande under tiden man äter, men oj vad gott! Att grilla makrill är lättare än man tror och välsmakande!

Paleo - naturligt, enkelt och gott!

/Jenny & Magnus

fredag 18 maj 2012

"Spik i foten"

Nej då ingen spik i foten men väl en bruten lilltå! Ont som attans och ett avbräck som jag inte vill veta av. Första gången någonsin som jag bryter något ben i kroppen, hade faktisk klarat mig helt utmärkt utan denna erfarenhet. Vill ju bara ut och leka, aj, aj.

Hade gett mig av på min första riktiga tur sedan ett par veckor, ett ofrivilligt uppehåll just på grund av att jag haft ont i foten! Det gick ovanligt bra och jag kände mig förvånansvärt stark och springvillig. Tog min vanliga tur i skogen på de härliga stigarna längs med sjön Lygnern från Flohult in mot Sätila. Det var mycket lera efter flera dagars regnande och stigarna var ovanligt blöta med hala rötter och stenar men mina korta tassande steg i barfotaskorna (five fingers) gjorde att jag kände mig trygg och upplevelsen var total. Äntligen jag och naturen! PANG!

Slår i höger lilltå rakt framifrån i en sten och kände hur tån vek sig under mig. Smärtan är hög och jag stannar nästan omgående upp, står och vaggar lite på foten, känner efter och försöker bedöma hur illa det faktiskt var. Tja foten bär mig så det är väl bara att springa vidare... Kommer kanske 100 meter innan det gör så ont att det svartnar för ögon! Försöker sätta mig på huk för att vila men det fungerar inte, står stilla en stund och bestämmer mig sedan för att gå hemåt. Ungefär två kilometer hem och varje steg är en pina, speciellt när det går nedför och det gör det ganska ofta märker jag! Mer ofta än jag kommer ihåg från tidigare springturer? Konstigt.

Väl hemma söker jag lite på nätet efter "brutit tån" och märker att det inte är någon speciell typ av behandling för detta. Bara vila. Ringer iallafall, för säkerhets skull, till vårdcentralen. De säger att om jag misstänker att jag brutit tån så bör jag komma in för en bedömning, en sköterska borde kolla upp skadan. När jag är där tycker sköterskan att jag ska vidare till en läkare då det ser allvarligt ut, sitter en dryg timme och väntar på läkaren som i princip bara frågar - Vad vill du att vi ska göra åt detta? Inte vet jag... Hm. Allt slutar med att jag bör höra av mig om det skulle göra mer ont, samt att foten ska vilas i upp till 6 veckor. Aj igen!

Då är det slut på skogslekarna under ett tag framöver, inget springande, hoppande eller klättrande för min del. Suck, det var inte roligt, nu när våren verkligen är här och naturen gör sin stora förvandling från grå och naken till grön och klädd! Vackert, varmt och fantastiskt skönt. Så nu är det bara att leta efter andra roliga saker man kan göra, kajak finns kvar, när Lygnern blir varmare så blir det till att simma, kanske cykel om jag får in foten i mina cykelskor och tunga lyft kan det bli mycket mer av!


Jag sitter och beklagar mig över en bruten tå, som dessutom läker sig själv, ynkligt! Knappast något att bry sig om eller klaga över. Har en nära släkting som drabbats av den hemska och svåra sjukdomen cancer. En sjukdom som slår ner den drabbade och är grym i sin framfart, dessutom är den grym mot alla i dennes nära omgivning. En hemskhet som inte går att greppa eller förstå. Man vill skrika, gråta och slå! Hur ska man någonsin kunna förstå cancer, hur kan den ens få existera? Vad ska man göra, skänka pengar till cancerforskningen? Ja, själklart! Men det känns inte tillräckligt, man vill göra mer, mycket mer. Hjälplöshet är på enda sättet jag kan beskriva känslan inombords. Livet är inte rättvist och här sitter jag och beklagar mig över en bruten tå...

Ge er ut och lek, ta vara på livet och njut av allt det vackra!

/Magnus

torsdag 17 maj 2012

Vår torkställning

Nu har vi kommit en bra bit på vägen med "projekt torkställning". Alla delar är införskaffade, hålen är grävda, stolparna sågade och målade samt gjutna på plats i trädgården och fästen till tvättlinan är på plats. Med andra ord så börjar torkställningen ta form ordentligt, det ser riktigt bra ut och ska bli fantastiskt skoj att se den klar.

Hål som är 80 cm djupa
Båda hålen är grävda
Den delen av stolparna som ska ner
i marken har tjärats två gånger

Dax att bära ut stolparna
Loda och rikta så att stolparna blir raka och fina

Växlar med cement och sten

Båda stolparna på plats

Ser riktigt bra ut

Dax för målning
Överliggaren sågas till
Nu börjar det likna en torkställning








Målade och klara för...
...montering av öglor för tvättlinan



Magnus i mätartagen...
...och Jenny i skruvtagen

Borras för tappen mellan överliggare och stolpe

Tappen sågas till

Då var tapparna på plats i överliggarna

Nu ska delarna bara sättas ihop och en tvättlina dras i öglorna så är den färdig. Fast just nu öser regnet ned ute så vi kan inte limma fast överdelen i stolpen, och dessutom skulle inte tvätten torka i detta vädret...

Se det färdiga resultatet!
/Magnus & Jenny