fredag 29 juni 2012

En heldag i kajaken

Idag har det äntligen blivit av, jag och min vän Fredrik har paddlat från Bollebygd till Sätila! En heldag i kajaken, fantastiskt roligt och riktigt kämpigt!

Vi utgick från Fredriks hem i Bollebygd där vi fick ta kajaken, med utrustning, på axeln och promenera en bit till storån. Väl i vattnet var det bara att paddla, drygt 3 mil med en del lyft. På något ställe var det en hel massa träd som rasat ner i ån och blockerade vår framfart helt. Sedan var det ett parti som var alldeles för stenigt för att kunna paddla men utöver det så gick det riktigt fint att ta sig fram och vi fick en underbar tur!

















/Magnus

söndag 24 juni 2012

Crossfit för nybörjare

Ja det är vi som är nybörjarna! Idag har vi haft vår egen Crossfit träning här Under vårt tak. Efter att ha blivit inspirerade av Youtube serien Killing the fat man, tog vi helt enkelt och gjorde ett eget schema över lite olika övningar. Sedan drog vi på oss barfotaskorna och genomförde träningen, under hög intensitet, i vår trädgård.

Man kan med enkla medel och lite fantasi få sitt eget gym hemma. Eftersom vädret idag var väldigt växlande, ena minuten ösregn och andra med solglimtar så fick vissa övningar vara ute medans andra var inne i vardagsrummet! Allt går och huvudsaken är att man är noggrann i alla övningar och verkligen går in för att genomföra dem på ett bra sätt.

Vi har sällan, om ens någonsin, varit så utpumpad. Båda två låg helt utslagna på golvet, flämtandes och kämpandes för att få tillbaka andan, efter att ha genomfört vårt "lilla" program. Men nu är vi igång och båda är väldigt nöjda och vill ha mer, med andra ord så var detta testet en riktigt bra start på något som förhoppningsvis kommer att utvecklas till något stort.

När vi bestämde oss för att prova på ett Crossfit liknande program hemma i trädgården så var just det med "hemma i trädgården" som var en viktig del. Vi trivs båda två oerhört bra hemma och det betyder mycket för oss att kunna utföra träningen här, med vår vackra utsikt över Lygnern och den fina naturen.

Idag har vi kört detta program, efter en enkel uppvärmning som började med lugn jogg runt huset, på 5 varv, vi stretchade våra morgontrötta kroppar för att sedan hoppa på själva programmet.

Hopprep 3 minuter
Gummiband 3 minuter (dra likt rodd)
Knäböj 3 minuter
Tunga lyft 1 minut
Sprinter 1,5 minuter
Situps med vikter 1 minut
Armhävningar 1 minut

Mellan varje övning hade vi 1 minuts vila. Medan Jenny stretchade avslutade Magnus med 5 km löpning längs sjön på de vackra stigarna som följer Lygnerns strandkant.

Vi försökte genomföra varje övning med så hög intensitet som vi klarade av och alltså göra så många repetitioner som möjligt per övning. Fantastiskt roligt, jobbigt och riktigt utmattande! Men viktigast av allt, vi gjorde det tillsammans, på var och ens villkor och vi vill båda fortsätta! Skoj.

Vi är medvetna om att detta är vår tolkning av Crossfit och därför kallar vi det för just "Crossfit liknande program". Det absolut viktigaste är att vi kommit igång, att vi tyckte det var roligt och att båda verkligen vill fortsätta. Så nu planeras framtiden, hur vi går vidare och utvecklas inom Crossfit!

Crossfit är starkt knutet till Paleo och många Crossfit utövare äter Paleolitisk kost. Så för oss är det naturligt att gå vidare med just denna träningsform.

Efter vårt första Crossfit pass sitter vi nu i vår inglasade altan och njuter av ett gott mellanmål, den fina utsikten och den härliga känslan man har i kroppen efter en riktigt hårt genomförd träning. Regnet smattrar mot taket och de levande ljusen i uterummet ger en mysig atmosfär.

Njut av livet och ta vara på möjligheterna i just din vardag!

/Magnus & Jenny

torsdag 21 juni 2012

Tomatplanta och en härlig midsommar

Fick en fin tomatplanta "Gardener's Delight" på min födelsedag, så nu sitter vi på vår altan och ser fram emot små goda coctailtomater! Plantan ska ge rikligt med frukt och det låter ju lovande, då vi älskar tomater! Men först ska den planteras om i en större kruka så den får en bra start.



Vi välkomnar midsommarhelgen med vattenmelon,
jordgubbar och rosé i solen.

En fin midsommarhelg till er alla!


/Magnus & Jenny

tisdag 19 juni 2012

Naturens små under!



Under våren så har vi gläds åt alla fåglar som finns på vår tomt, flera olika arter och en stor aktivitet.

Vi har en liten holk som sitter på friggeboden och där har vi hört fågelpip under en tid och sett blåmesar flyga in och ut för att mata de små. Idag hade vi förmånen att få se ungarna lämna boet, deras första tafatta flygtur från holken ner till marken. Efter att de suttit och laddat en stund fortsatte de vidare ut bland träden, där deras föräldrar satt och lockade. Det var tre små blåmesar och de lämnade holken en efter en med ett ganska långt mellanrum och hela tiden kommunicerade de med varandra, vi tror att de peppade varann för livet utanför holken! Naturens små under!


Nyfiken på den nya världen.


I väntan på äventyr.


Bajsa bör man annars dör man... :)

/Jenny & Magnus

söndag 17 juni 2012

CrossFit - Killing the fat man

Hittade en riktigt intressant dokumentärserie, på bloggen Paleo with dessert, om en mans förändring genom träningsformen CrossFit. Från trött, fet och håglös tränade han sig till pigg, smal och livsglad!

Riktigt inspirerande och bra, rekommenderar verkligen alla att ta en titt på denna serie, 10 avsnitt på mellan 15 - 20 minuter per avsnitt (alla samlade på denna länk Killing the fat man). Det var så att man genast ville ge sig ut och prova på CrossFit, att få se Gary Roberts förvandling, hans träningsiver och vilja att lära var fantastisk. Programserien tog upp mycket av våra egna tankar kring kroppen och dess enorma potential. Att kunna använda kroppen och röra sig som det är tänkt, som den är utvecklad för, eller som Gary själv sa "CrossFit använde själva ritningen för kroppen och hur den skulle användas när träningen utvecklades". Han gör en resa inte bara träningsmässigt utan också vad gäller maten, den läggs efter hand om till Paleolitisk kost.


Att vårda och lägga tid på sin kropp är en investering och något som är värt att satsa på. Man får oerhört mycket tillbaka i form av vad man kan göra och hur man mår.

/Magnus & Jenny

lördag 16 juni 2012

På grillen!

Grillspett och sparris på grillen! Det är alltid härligt att grilla och denna kombination var mycket lyckad och god.

Grillspett med fläskkött, champinjoner, bacon och rödlök

Det fina med grillspett är att man kan fylla spetten med sina favoriter och sedan njuta av alla härliga smaker. På spettet denna sköna sommarkväll, när vi tog fram grillen, fick grytbitar av fläskkött, champinjoner, bacon och rödlök samsas och bilda en smaksensation! Innan grillning penslade vi de färdiga spetten med olivolja och kryddade med eldigt örtsalt.


Vår grillade sparris

Att grilla sparris var något nytt för oss men något vi länge tänkt testa och nu när det är säsong för sparris och den är som finast så var det hög tid att skrida till verket. När vi läste olika recept var det olika teorier om hurvida man ska förvälla eller inte förvälla sparrisen innan man la den på grillen. Vi valde det senare alternativet att inte förvälla. Det ända vi gjorde var att skölja av sparrisen och pensla med olivolja innan vi la dem på grillen. När de är färdiggrillade kan man strö lite havssalt över.


Ät och Njut!

/Jenny & Magnus

fredag 15 juni 2012

Hur startar man med Paleo?

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak!

För att komma till detta inlägget "Hur startar man med Paleo" så klicka här.

Varmt välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

söndag 10 juni 2012

Jag går och fiskar!

Jag har fått ett fiskespö, med lite olika drag, och nu hoppas jag på napp...

Det var nog 30 år sedan senast som jag var ute och fiskade på riktigt. Har för et tag sedan gjort ett par tappra försök att fiska från båt men det har alltid slutat på samma sätt, med sjösjuka innan spöna ens kommit fram! Min stackars vän Fredrik, som stått för både båt och utrustning, har då snällt ställt sig på bryggan och fiskat lite lätt medans jag själv ligger utslagen på marken, som vid just de tillfällena faktiskt gungar som ett stormande hav - jag lovar!

Sjön Lygnern ligger bokstavligen talat (skrivet) rakt nedanför våra fötter. Här i närheten av Flohult ska det bland annat finnas både Gädda och Öring, dessutom ska det gå att fiska dessa från land! Ett, för mig, oerhört viktigt kriterier. Efter att ha läst på lite på Lygnerns sportfiskeklubbs hemsida så är jag beredd att ge mig ut och prova mitt nya spö. För att fiska i Lygnern så behövs fiskekort och dessa finns att köpa på lite olika ställe, bland annat på Tempo i Sätila.

Jag kan riktigt se mig själv stå på en klippa vid Lygnerns kant med solen som gnistrar i vattnet, en lätt bris i löven runt omkring och mitt nya fina fiskespö lockandes på alla goda fiskar.

"Jag går och fiskar, och tar en tyst minut åker ut, ut och fiskar. En chans att andas in, andas ut."
/Per Gessle

Att kunna dra upp egen fisk och lägga på grillen är livskvalitet! Det är också helt Paleo, allt från lugnet vid vattnet till den vildfångad färska fisken. Känns som om det bara är själva "nappet" som saknas...

Som om ett fiskespö inte vore tillräckligt så har jag också blivit uppkittad med tre små "Lilla fälthandboken", Flora, Insekter och Träd och buskar, jättefina och riktigt roligt. Mycket att lära och mycket att upptäcka! Känner redan nu att dessa små böcker kommer att få följa med oss under våra utflykter.

/Magnus

lördag 9 juni 2012

Problem med vår e-mail!!

Vi har allt sedan vi startade vår blogg haft problem med vår e-mail som är kopplat till bloggen. Problemet är att vi inte kommer in på vårt konto.

Vi har försökt byta lösenord då det strulade men vi slarvade tyvärr vid registreringen av kontot och har inte kunnat övertyga hotmail  om att det är vi som äger det. Jättetråkigt eftersom vi inte vet om det är någon, utav er som följer vår blogg, som vill komma i kontakt med oss via mail. Så nu har vi skapat ett nytt konto! Kruxet är att vi inte kan ändra kontot som är kopplat till bloggen eftersom det krävs att man går in på det befintliga kontot för att bekräfta att man vill byta e-mail och det är ju där problemet ligger!

Så summan av kardemumman är att - använd INTE e-mailadressen som står högs upp i högra hörnet på vår blogg utan vår NYA ADRESS som är flohult19@hotmail.se

Vi hoppas inte att vi missat allt för många intressanta mail från er, om så är fallet var snälla och hör av er igen!

Den nya e-mailadressen kommer finnas i högerfältet här i bloggen.

Tack på förhand

/Jenny & Magnus

fredag 8 juni 2012

Sommarregn, paleokokostoppar och en bra tidning!

Nu sitter vi i vårt uterum och bara har det härligt, vilar en stund från vardagens alla "måsten" som man inte vill men ändå samlar på sig. Regnet spelar ljuv musik mot uterummets plasttak. I trädgården ligger plantor, jordpåsar, vattenslang och krukor kvar då vi i all hast tog skydd in under vårt tak. Men vad gör det? Det kommer en dag i morgon också.

Här om dagen blev vi sugna på något gott till fikat. Eftersom vi insåg ganska snabbt att skafferiets resurser var mycket begränsade så blev det till att baka kokostoppar. En klassiker bland småkakorna och alltid lika goda.

Sedan Magnus en tid tillbaka även försöker undvika mejeriprodukter så beslöt jag mig för att göra om receptet en aning och resultatet blev - mycket goda paleokokostoppar!

Paleokokostoppar!
Paleokokostoppar

Detta behöver du till ca 20 st.

1 dl smält kokosolja
2 ägg
2 msk honung
5 dl kokos

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan och låt den svalna något
  • Vispa ägg och honung pösigt i en bunke
  • Rör ner kokos och kokosolja
  • Låt smeten stå och välla en stund, ca 5 minuter
  • Forma smeten till små toppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter

Om man vill variera topparna så kan man alltid smaksätta dom. Varför inte röra ner 1 tsk äkta vaniljpulver i smeten eller om man inte är rädd för lite extra socker kan man alltid smaksätta med ca 1 msk god mandellikör. Vill man få kokostopparna extra festliga kan man smälta 70% mörk choklad och doppa toppen på kakorna i när de svalnat. Varianterna är många och goda!

Det regnar fortfarande ute och vi känner lugn här under vårt tak. I går kom nya numret av Lantliv mat & vin. Framsidan lockar till många härliga recept till sommarens alla sköna grillkvällar. Tror jag ska ta och luta mig tillbaka och låta mig inspireras!

Inspiration!

Regnet spelar ljuv musik mot uterummets plasttak. Plantor, jordpåsar, vattenslang och krukor ligger kvar i trädgården. Men vad gör det? Nu är det tid för vila, det kommer en dag i morgon också...

/Jenny & Magnus

måndag 4 juni 2012

Frukt och grönt i juni

Juni är månaden som vi verkligen kan njuta av nya fina primörer. Att kunna gå ut i trädgården och plocka färska örter som luktar och smakar ljuvligt och vad är midsommar utan jordgubbar?! Denna härligt läskande röda delikatess som vi nu kan frossa av! För alla som inte äter enligt paleo kan man nu även njuta av fin, härlig färskpotatis. Juni månad är en fantastisk månad för både smak och sinne.

Säsongsråvaror i juni

Grönt

Sallad
Källa: Kristins Blomsterliv...
Sparris
Spenat
Trädgårdssyra
Mangold
Pak choi
Tomat
Rädisor
Krasse och andra skott, som solros
Basilika
Citronmeliss
Dill
Dragon
Gräslök
Koriander
Libbsticka
Mejram
Mynta
Härliga jordgubbar!
Oregano
Persilja
Rosmarin
Salvia
Timjan
Färskpotatis (inte paleo)
Lök, olika sorter
Färs vitlök
Ramslök
Kålrabbi
Pepparrot

Frukt och bär

Rabarber
Jordgubbar
Smultron
Fläder


/Jenny & Magnus