fredag 31 augusti 2012

Springa på morgonen

Jag fullständigt älskar att springa på morgonen! Jag tassar iväg i mina barfotaskor och luften är fantastisk, det är ofta stilla och lugnt. Fåglarna kvittrar och jag tar mig runt på mina vackra stigar i skogen och längs med sjön Lygnern och bara njuter!


Det är något speciellt med att ge sig ut och springa direkt på morgonen på fastande mage, bara några glas vatten och sedan ut och njuta av naturen och dess underbara morgonhumör. Lämnar Flohult och springer mot Sätila. Idag var en extra vacker dag 10 grader i luften och 19 grader i vattnat, dimmorna släpper från sjön och målar upp en underbar scen för oss som passar på att stanna upp och njuta - och det gör jag gärna. Inte en gång utan flera gånger under min lilla springtur så facineras jag av det otroligt vackra och förändliga som finns runt omkring mig. Märker knappt att jag sprungit en dryg mil och nu nästan är hemma igen - längtar redan tills imorgon då jag kan ge mig ut igen.



Ut och lek, njut av naturen och vad den har att ge dig!

/Magnus

torsdag 30 augusti 2012

Whole30 - strikt Paleo i 30 dagar

Whole30 - strikt Paleo i 30 dagar, vilken otroligt rolig och lärorik upplevelse! När jag för en månad sedan gick in i Whole30 utmaningen fanns förväntningar på en svår och kanske lite enformig matmånad - men oj vad fel jag hade! Har ätit både enormt gott och väldigt varierande (och mycket)!


Själva Whole30 utmaningen innebär att man ska undviker inflammatoriska livsmedel samt alla kemiska tillsatser som finns i processad mat. Maten man ska äta är grönsaker, kött (nöt, fläsk, fågel) gärna vilt, fisk, skaldjur, ägg, frukt, nötter, fröer och de nyttiga fetterna från oliver, avokado och kokosnötter. Genom att äta denna kost så programmerar man om sin kropp och vinsten blir ökat välmående, jämnare humör (i och med att blodsockret stabiliseras), en piggare vardag och i de flesta fall en stor viktnedgång. Förhoppningsvis får man även förbättringar på andra områden som allergier, mag- och tarmproblem, IBS, migrän och eksem. Man får dessutom ett nytt och bra sätt att se på mat, ren och nyttig mat. Det är inte komplicerat - Paleo så gott och så enkelt!

Först redovisningen för de två sista dagarna med Whole30 samt länkar till tidigare veckomenyer.

Meny för dag 29 och 30.
Mina måltider har sett ut så här:

Dag 29

Frukost: Bananpannkaka med äpplekräm på Paleovis på det vår müsli och kokosmjölk, samt vatten.
Mellanmål: Bananpannkaka med äpplekräm på Paleovis samt vatten.
Lunch: Ugnsbakad lax med ugnsrostade morötter och stekt zucchini samt vatten.
Mellanmål: 1 banan, 2 Wraps med skivat ägg, en kopp grönt te samt vatten.
Middag: Grillade karréskivor med grillad paprika och rödlök samt vatten.
kvällsmål: Några nävar valnötter och russin och en kopp grönt te.

Dag 30

Frukost: 2 ägg, 1/2 avokado, 1 tomat och lite bladspenat samt vatten.
Mellanmål: Samma som frukosten.
Lunch: Grillade karréskivor och en stor sallad, 1 avokado samt vatten
Mellanmål: 1 banan
Middag: Köttfärssås (med krossade tomater och vitlök), kokt broccoli, stekt blomkål, champinjoner, purjolök, zucchini och vitlök. En fin sallad samt vatten.
Kvällsmat: 1 persika, några nävar valnötter, mandlar och russin och en kopp grönt te.

Tidigare veckomenyer:

Länk till Vecka 1

Länk till Vecka 2

Länk till Vecka 3

Länk till Vecka 4

Hur gick Whole30 utmaningen?

Vad var bäst? Mest överraskande och oväntat? Vad var lättast och roligast? Vad var svårast och var det något som gick fel?

Utmaningen börjar med att man väger sig och mäter midjemåttet, tog mitt midjemått i navelhöjd så att det skulle vara lätt att veta exakt var man mätte när det nu är dags att mäta igen efter 30 dagar.

Min längd är 177 cm.

Start vikt: 69,5 kg
Midjemått: 77 cm

Slutvikt: 65,8 kg
Midjemått: 73 cm

Det absolut bästa med Whole30 utmaningen var att jag gjorde den! Känns riktigt bra och även om det egentligen inte är några konstigheter så känner man sig stolt och glad. Under denna månaden så har jag lärt mig mycket och jag är väldigt nöjd.

Det som överraskat mest är lättheten som jag känt i kroppen. Även direkt efter en middag så var kroppen lätt, en härlig känsla som inspirerar till lek! Hade enbart en liten svacka efter två och en halv vecka och den höll i sig i ungefär tre dagar sedan gick det uppåt igen. Var faktiskt inte beredd på den känslan - överraskande! Vill dock säga att lätthet i kroppen och morgonpigghet inte är samma sak, har alltid svårt att gå upp på morgonen och jag kan inte säga att det blev lättare under den här perioden. Dock så blev jag piggare snabbare, när jag väl gått upp så kändes det faktiskt lättare än tidigare och jag har nu mer energi på morgonen (och resten av dagen också för den delen).

Mest oväntat var viktnedgången... trodde faktiskt inte att jag skulle gå ner något alls! Nu gick jag ner nästan fyra kilo, ett kilo i veckan på min redan lilla vikt är väldigt mycket! Detta har säkert också koppling till lätthetskänslan som finns i kroppen - fyra kilo är ju trots allt en hel del. Kroppen blir mer slimmad och alla eventuella valkar försvinner (hade lite på magen tidigare) och musklerna framträder mer. I vanliga fall så äter jag relativt strikt Paleo men använder mejerivaror emellanåt, kan ta lite honung ibland, äter gärna utav Jenny´s morfar´s egenodlade bönor och tar några glas vin då och då, det var ändå väldigt oväntat hur mycket det faktiskt gjorde att äta helt strikt Paleo. Märker stor skillnad i passformen på mina jeans och en hel del av mina skjortor nu. Med andra ord, alla som kämpar med olika typer av dieter för att gå ner i vikt - ät riktig och naturlig mat, ät er mätta, njut och lek medans ni går ner i vikt. Jag säger inte att det är lätt men jag säger att det fungerar!

Lättast var att stå emot frestelser, det finns inget sötsug när man äter strikt Paleo. Man äter, bokstavligt skrivet, helt enkelt bort allt sötsug med den riktiga och naturliga maten. Det var därför inget problem att gå på barnkalas med tårtor, godis och bakelser. Inte heller svårt att på jobbet se alla andras matlådor - tycker ju alltid att min ser godast ut!

Något av det roligaste med utmaningen var att få dela med sig av sina upplevelser och också få ta del av andras upplevelser, vad de äter och hur de känner sig. Whole30 utmaningen var ett initiativ från Primalisten och de som följde med på utmaningen hade sitt forum på hans facebooksida. Riktigt roligt var det också att planera och "problemlösa", om man skulle åka iväg någonstans planerades mat och det packades en lite väska! Lättast blir det om man planerar vad som ska ätas och handlar därefter, att ha riktig, naturlig och god mat hemma underlättar alltid och då är det roligt att förbereda och laga mat!

Jag ville så mycket under utmaningen, äta rätt, blogga, sova mina åtta timmar per natt, träna och leka. Utöver det så ska jobbet skötas, man vill umgås med vänner och allt det praktiska i hemmet som handling, städning, gräsklippning o.s.v. Detta var nog det svåraste, att hinna med allt man verkligen ville göra! Maten var inte svår, sötsuget var inte svårt men tiden räckte inte till allt det man ville. Jo en sak till, när jag hörde kluckandet av vin som hälldes upp i vackert formade glas och sedan den underbara doften av det härliga rödvinet som spred sig i luften - då var det svårt att vara strikt Paleo!

Nej inget gick fel, men jag kan inte säga att kroppen fick sina åtta timmars söm varje natt och vid ett tillfälle åt jag en maträtt som var tillagad i smör(!). Vi har också vid ett par tillfällen använt bacon och just vanligt bacon är inte den bästa varan när man gör en Whole30 utmaning då det är flera tillsatser intryckt i den stackars baconbiten...

Är, som jag skrev tidigare, oerhört nöjd med denna Whole30 månaden på strikt Paleo. Om det är något som jag skulle vilja göra annorlunda så är det framför allt träningen, vill absolut ut och röra på mig mycket mer än vad jag gjort denna månad - skulle också vara roligt att se hur kroppen hade reagerat och förändrats med mer, eller till och med mycket mer, träning. Ut och leka är ju egentligen det jag alltid vill... Nu sprang jag ju i alla fall Mullsjö X-trail på 21 km, ett terränglopp som var oerhört roligt och som jag hoppas ska bli en tradition. Det var precis i slutet på min utmaning och även om jag alltså tränat dåligt så sprang jag loppet, förhållandevis, lätt på ren och naturlig Paleokost. Man behöver ingen pastauppladdning och man behöver ingen gel eller sportdryck - man behöver riktig mat!

Både jag och Jenny har lärt oss mycket på mina 30 dagar med strikt Paleokost, vill också passa på att säga att utan Jenny´s fantastiska matlagning så hade upplevelsen inte alls blivit så rolig och underbar som den nu var! Att planera, prova och laga mat är ett äventyr och vi har båda utvecklats och fått ny kunskap. Just utvecklas och skaffa nya kunskaper en en viktig del i Paleolivsstilen, se där vi lever som vi lär - dags att vila lite!

Jag kommer definitivt att fortsätta med strikt Paleo men jag kommer även att njuta av ett glas rött vin ibland, även en och annan mejeriprodukt och jag kommer definitivt att ge mig ut och leka mycket! Vi hoppas nu att några av våra vänner ska våga prova Whole30 utmaningen, det skulle verkligen vara roligt att få följa deras resa!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

onsdag 29 augusti 2012

Busenkla Bananplättar!

Igår testade vi ett busenkelt recept på plättar. Var lite tveksam till om det skulle fungera men det gick jättebra och smaken var fantastisk!

En god frukost, ett perfekt mellanmål, en lätt lunch, smarrig efterrätt eller varför inte att ta med sig på utflykten. Du måste testa dessa små läckra plättar!

Busenkla bananplättar!
 
Detta behöver du
till ca 12 plättar
 
1 banan
2 ägg
 
Kokosolja att steka i.
 
Så här gör du
 
Mixa bananen och äggen till en smet.
Stek i plättjärnet med lite kokosolja.
 
Ät och Njut!
Tillsammans med bär och eventuellt lite vispad kokosmjölk eller grädde.


Paleo så gott och så enkelt!  

/Jenny & Magnus

måndag 27 augusti 2012

Whole30 vecka 4

Så var det då dags för sista veckouppdateringen av Whole30, jag har sagt det förut och säger det igen - 30 dagar går fort (men ska man vara riktigt korrekt så är vi på dag 29 just nu, så de två sista dagarna på utmaningen kommer senare under denna vecka)! 30 dagar med strikt Paleo, även om jag åt bra och höll mig till Paleo tidigare så har dessa dagar varit nyttiga. Har fått en ännu större inblick i ordet strikt, inga mejeriprodukter över huvud taget, inga tillsatser och inget alkohol. Man kan tycka att det inte är svårt att hålla sig ifrån dessa saker under 30 dagar men det kräver en del planering och mycket hinner faktiskt hända under 30 dagar.


Jag är verkligen glad, stolt och nöjd över att ha gått med i denna utmaning. Både jag och Jenny har lärt oss massor i form av planering, hur vi lagar mat och sättet att tänka. Allt har blivit bättre och lättare. Om två dagar är det sammanfattning av Whole30 som gäller, då går vi igenom allt som hänt - bra och dåliga saker, lätta och svåra saker, oväntade och kanske överraskande saker.

Veckomeny för dag 23 till 28.
Mina måltider har sett ut såhär:

Dag 23

Frukost: 2 ägg, 3 cocktailtomater och lite grönsallad samt vatten.
Lunch: Stekta grytbitar som legat i marinad ett dygn (olivolja och kryddor), sallad på bladspenat, mache, tomat, gurka lite solrosfrön samt vatten.
Mellanmål: 1 ägg och en liten sallad samt vatten.
Middag: Grillad karréskiva, kokta rödbetor och en sallad (mycket gott, rödbetorna är verkligen fina nu i slutet av augusti) samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te och några nävar med valnötter, mandlar och gojibär.

Dag 24

Frukost: Bananpannkaka med hallonkräm samt vatten.
Mellanmål: 1 ägg, 1 tomat och 1 näve bladspenat samt vatten.
Lunch: Karréskiva, rödbetor och en fin sallad samt vatten.
Mellanmål: Bananpannkaka med hallonkräm samt vatten.
Middag: Köttfärssås och stekt vitkål med chili, vitlök och persilja samt vatten.
Kvällsmål: Plommon, några nävar nötter och en kopp grönt te.

Dag 25

Frukost: Lite köttfärssås, 2 ägg, 1/2 avokado och lite grönsallad samt vatten.
Mellanmål: 2 ägg, 1/2 avokado och lite sallad samt vatten.
Lunch: Stekt vitkål och köttfärssås samt vatten.
Fika: 1 äpple och 1 banan.
Middag: Ugnsbakad rödspettarulad med kokta polkabetor och basilikaolja med en enkel sallad samt vatten.
Kvällsmål: En kopp te och några färska dadlar.

Dag 26

Frukost: Rökt makrill med vitlök, salladsblad och 2 ägg samt vatten.
Lunch: Rödspettarulader, salladsblad, 2 ägg och basilikaolja samt vatten.
Mellanmål: 1 banan.
Mellanmål nr.2: En kopp grönt te och några färska fikon.
Middag: Baconlindad kycklingfilé med en grönsallad samt vatten.
Kvällsmys: En kopp grönt te och några nävar med mandlar, valnötter och russin.

Dag 27

Frukost: 2 stekta ägg, bacon, 1 tomat och 1/2 avokado och lite basilikaolja ringlad över detta, samt vatten.
Lunch: Bananpannkaka med lite björnbär och smultron, nötter och russin, 1 banan, samt vatten.
Middag: Liten bit Wraps fylld med kyckling, bacon, avokadoröra med vitlök samt vatten.
Kvällsmat: Nötblandning av valnötter, mandlar och russin, en kopp grönt te samt vatten.

Dag 28

Frukost: En kopp grönt te och vatten för att efter en stund äta "på riktigt", mandelmjölsbröd (2 bitar) med ägg och sallad samt vatten.
Lunch: Resterna av gårdagens wraps fyllda med salladsblad, kyckling, bacon och avokadoröra samt vatten.
Fika: En kopp grönt te och en persika.
Middag: Ugnsbakad lax med ugnsrostade morötter och stekt zucchini samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te och 1 persika.

Två dagar kvar och sedan en sammanfattning av hela Whole30 perioden!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

söndag 26 augusti 2012

Mullsjö X-trail


Vilket roligt lopp! Mullsjö X-trail 21 km på nästan enbart stigar, enligt arrangörerna så var det hela 90% stigar samt 5% grusväg och 5% asfalt. En helt underbar kombination för att springa med barfotaskor, mina fina five fingers fungerar utmärkt att springa längre sträckor i och denna gången var inget undantag! Ett fint arrangerat lopp med många funktionärer utmed, den välsnitslade, banan med mycket glada tillrop. Ett lopp att återvända till!


Vi gick upp i tid på lördag och började med att göra iordning en rejäl frukost, stekt ägg och bacon samt avokado och tomat som vi ringlat lite basilikaolja över, gott, enkelt och en fin start på dagen. Medans jag packade väskan med springkläder lagade Jenny bananpannkaka och wraps som vi skulle ta med oss, fin arbetsfördelning om ni frågar mig. Wrapsen fylldes med kyckling, bacon, avokadoröra salladsblad och hackad rödlök.


När vi väl packat in allt som skulle med satte vi kurs mot Mullsjö, ungefär två timmars bilfärd från vårt vackra Flohult. Loppet startade klockan tre och vi kom fram till Mullsjö precis före klockan ett. Fördel nr. 1 ingen kö till toaletten, fördel nr. 2 ingen kö till nummerlappsutdelningen, fördel nr. 3 lång tid till att sitta och fika vår medhavda Paleomat!




Metrologerna hade utlovat regn men istället så sken solen över oss, vissa mörka moln passerade men inget regn alls, skönt. Då vi var tidiga fick vi en fin plats vid en gräsplätt och vår picknickfilt fick en än gång tjänstgöra - vi har alltid med oss filten i bilen då vi Under vårt tak älskar att sitta ute med just en liten picknick! Det smakade väldigt gott med bananpannkaka, efter den långa bilturen, och vi hade dessutom hittat lite björnbär och smultron på tomten dagen innan så dessa hamnade på bananpannkakan. Det dracks en hel del vatten och lite nötter slank också ner.


Efter att ha legat och slappat på gräset i det sköna solskenet var det dags att byta om, nya fina tröjan med vårt eget budskap åkte självklart på, och så var det då hög tid att bege sig mot startfållan. Knappt 200 personer stod där och längtade efter att få ge sig iväg på Mullsjö X-trail, härligt att se så många anmälda till ett terränglopp som detta. Fick en lyckatill puss av Jenny och ställde mig vid alla andra springklara deltagare.


Prick tre går starten och jag tassar iväg i min takt, säkert över 100 som springer iväg före mig men jag har bestämt mig för att ha skoj och kunna njuta av omgivningen - tror i och för sig inte jag skulle klara en högre fart... Och vilken vacker natur det var, tydligen var det i dessa skogar som John Bauer hämtat inspiration för sina underbara teckningar och det kan man förstå! Stigarna vi sprang på gick längs med sjöar, inne i vackra skogar och emellanåt kom man fram och sprang rakt igenom ett bostadsområde, varierande, vackert och perfekt för mig. Älskar att springa på stigar och att kunna ge sig iväg på 21 km med barfotaskor var en härlig känsla! Såg ingen annan med barfotaskor så kanske var jag ensam om detta, fick en del kommentarer och någon funktionär frågade om jag haft "de där" på mig under hela loppet, och oj det hade jag.


Är ju inne på sluttampen av min Whole30 utmaning nu, strikt Paleo under 30 dagar, och det kändes jätteroligt att få springa ett lopp som detta under tiden som jag håller på med Whole30. Det blev som en form av ett kvitto på att allt fungera som det ska, det gick att springa 21 km och det utan några problem! Roligt och inspirerande inför framtiden. Drack vatten från alla vätskekontroller men undvek allt annat som sportdryck, gel och druvsocker - detta är ju inte förenligt med varken Paleo eller Whole30.

Under loppets första 15 km så gick allt väldigt bra, de första kilometrarna blev jag omsprungen en hel del men efter ungefär 5 kilometer blev det omvänt och nu var det jag som började springa om andra. Det var först under de 3 sista kilometrarna som det gick riktigt trögt, mycket uppför och trötta ben - längtade till målet, här tappade jag både tid och placeringar men jag sprang i mål. Gjorde loppet på tiden 2 timmar och 7 minuter, jag är otroligt nöjd och glad. Kanske mest glad över att vi gjorde det tillsammans, jag och Jenny. Visst det var jag som sprang men Jenny ordnade med maten, dök upp på flera ställen längs med banan och hejade och sist men inte minst körde hem mig medans jag sov gott i passagerarstolen! Det betyder oerhört mycket för mig att vi gör dessa utmaningar tillsammans, inte bara för den fina servicen utan för känslan som det ger i kroppen varje gång jag ser Jenny klappandes och hejandes mitt ute i skogen! Man sträcker på sig lite extra och får ny kraft - jag har tur som har Jenny.

/Magnus

fredag 24 augusti 2012

Basilikaolja med vitlök!

Denna härliga olja är fantastisk om du vill piffa upp din mat eller bara ringla över din sallad. Lätt och snabb att göra och ger en fantastisk smakupplevelse!

Basilikaolja med vitlök!
 
Detta beöver du
 
1 kruka basilika
1½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
Så här gör du
 
Lägg basilika, vitlök och olivolja i en mixer bringare...


...och mixa med stavmixern till en krämig olja.
 

Smaka av med salt och peppar.


Ät och Njut!



/Jenny

torsdag 23 augusti 2012

Matlåda till jobbet


Jag har alltid haft med mig en matlåda i plast till jobbet och dessutom så äter jag direkt ur den, det är enkelt och bekvämt. Har aldrig funderat på att denna låda skulle kunna vara fel eller till och med farlig! Jag är ju noga med kosten och "packar" alltid ner både nyttiga och goda paleorätter.

Den sista tiden har jag dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller och hur den fungerar och framför allt vad den gör med min fina mat! Det är genom bloggen "Pulstagning Löpning och Kost på rätt sätt", som jag för övrigt fått mycket intressant läsning av, jag fick den där sista puschen vilken fick mig att ändra helt på mina matlådor. Numera har jag en matlåda i rostfritt stål som är köpt på loppisen Vinden i Alingsås! Försöker också alltid att förvara mat som blir över i burkar och fat av glas och porslin. Detta är ett lätt och bra sätt att göra en stor förändring mot ett bättre och renare liv.

När plast värms upp så läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater (utvinns från olja och är en mjukgörare) och Bisfenol A. Alla gifter som den läcker ut hamnar i min mat! Dessa gifter finns i en rad olika produkter som man använder dagligen, t.ex. livsmedelsförpackningar, matlådor, plastfilm, insidan av konservburkar, vattenflaskor, sportartiklar, solglasögon, bildelar och diverse elektronisk utrustning. Båda ämnena är kopplade till en rad olika hälsoproblem, så som, störd utveckling av hjärnan för barn, störd utveckling av reproduktionsorgan, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Listan är lång och hemsk.

Redan på 1930 talet var det känt att Bisfenol kunde härma det kvinnliga könshormonet östrogen och därigenom påverka fertiliteten och reproduktionen... om man bara går min ålder bakåt i tiden så fanns tydligen inte 90 procent av alla de kemikalierna som vi numera exponeras för. Kemikalier tillsammans med stress, rökning, alkohol och dålig kosthållning ger ett förtidigt åldrande, "Eftersom tiden går åldras vi, men åldrandet är inte en funktion av tid utan är förenklat beroende av vår livsstil och omgivning" citat från Mark Schauss.

När man förvarar, värmer och äter ur en matlåda av plast så kommer oundvikligen farliga kemikalier in i maten och vidare in i kroppen, detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Fem dagar i veckan, tjugo dagar i månaden och tvåhundratjugo dagar om året! Med tesen "det är vad man gör regelbundet som påverkar dig mest" så är matlådan något som verkligen påverkar oss och som vi dessutom kan ändra på! Förvara mat i glasburkar och på porslinsfat, packa matlådan som vanligt men använd en glasburk eller en rostfri låda istället. Vi håller, här Under vårt tak, som bäst på att sortera ut plastförpackningar och köksredskap i plast samtidigt som vi ersätter med träredskap och glasburkar - vackert och lite mysigt!


/Magnus

onsdag 22 augusti 2012

Stekt vitkål med chili, vitlök och persilja!

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Stekt vitkål”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

måndag 20 augusti 2012

Whole30 vecka 3

Nu är tre av fyra veckor på utmaningen Whole30 avklarade. Trodde faktiskt att det skulle vara mycket svårare än vad det är! Ändå så har jag utsatt mig för olika "utmaningsfaror" som t.ex. ett barnkalas, en födelsedag, semesterdagar och arbetsdagar, åkt till vänner o.s.v. Men det visar sig att med lite planering så fungerar strikt Paleo utan problem! Tyvärr så fick jag både feber och halsont i helgen som var, febern gick över på två dagar men det onda i halsen håller i sig - och jag som ska springa Mullsjö X-trail på lördag.


Enda riktiga tillfället då jag var sugen på att göra något "förbjudet" var alldeles i början av utmaningen när vi hemma grillade och Jenny häller upp ett glas gott rödvin till sig... just i det ögonblicket kändes reglen om inget alkohol i Whole30 väldigt oviktigt! Hade gärna tagit ett litet glas själv men nu i efterhand är jag glad att vattnet var det enda som jag drack!

Sedan är jag van vid att äta lite mer frukt än vad jag gjort under dessa tre veckorna, men det har gått förvånansvärt bra. Har inte längre något sug alls efter sött och blir inte lika lätt hungrig som tidigare, även om det går en längre period mellan måltiderna. Nästan lite konstigt när klockan närmar sig tolv och det är dags för lunch på jobbet och man har inte fått det där vanliga kurret i magen!

Tror att det ibland är nyttigt att skriva upp vad man äter varje dag under en längre period. Får en helt annan syn på vad som går ner i magen och hur mycket eller lite, enformigt eller mångsidigt, som faktiskt äts under perioden. Det är svårt att få just denna inblicken utan att verkligen skriva upp allt. Att vi äter gott här Under vårt tak är ingen hemlighet men nu när det är dokumenterat svart på vitt blir jag ändå förvånad över hur fantastiskt mycket gott och fint vi äter! Vi har kommit en lång väg från de första små stegen för snart två år sedan då vi började med Paleo.

Veckomeny för dag 15 till 22.
Mina måltider har sett ut såhär:

Dag 15

Frukost: 2 ägg, banan och avokado yoghurt med mandel, solrosfrön och krossade linfrön samt vatten.
Mellanmål: 2 ägg, 3 cocktailtomater och några valnötter samt vatten.
Lunch: Paj på mandelmjöl med bacon, paprika, lök, champinjoner, zucchini i äggstanning med kokosmjölk med sallad samt vatten.
Fika: Banan samt vatten.
Kvällsfika: 1 ägg, några fröknäckebitar med mandelsmör och en kopp grönt te.

Dag 16

Frukost: 2 ägg, 1 stor tomat samt vatten.
Mellanmål: 1 banan.
Lunch: Stor bit ugnsstekt lax med sallad på olika sorters salladsblad, tomat, gul paprika och solrosfrön samt vatten.
Mellanmål: 2 fröknäckebitar med mandelsmör och en kopp grönt te.
Middag: Knaperstekt fläsk, ugnsrostade rotfrukter med timjan (morot, palsternacka, rödlök och timjan) samt vatten.
Kvällsmat: Några dadlar och en kopp grönt te.

Dag 17

Frukost: 2 ägg och blandsallad samt vatten.
Lunch: Stekt fläsk med ugnsbakade rotfrukter och 1 avokado samt vatten.
Mellanmål: 1 ägg och 1 morot samt vatten.
Middag: Kallrökt lax med en stor sallad på blandade blad, gul paprika, tomat och gurka samt vatten.
Kvällsmys: Hallonkräm med kokosmjölk samt en kopp grönt te.

Dag 18

Frukost: Blandade salladsblad och 2 ägg samt vatten.
Lunch: Stor äggsallad med bladspenat, mache, ägg, gul paprika, tomat, gurka och avokado samt vatten.
Mellanmål: 2 bananer.
Middag: Grillad karréskiva, broccoli, blomkål och vår heta salsa samt vatten!

Dag 19

Frukost: Broccoli, blomkål (från gårdagens middag), 1 ägg och 1 tomat samt vatten.
Mellanmål: 1 banan samt vatten.
Fika: Egengjord "experimentglass" på bl.a. banan och kokosmjölk (receptet ska finjusteras!).
Middag: Het morotssoppa med knaperstekt bacon samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te och några nävar nötter samt gojibär.

Dag 20

Frukost: Omelett med champinjoner, till den tomat och machesallad, en kopp grönt te samt vatten.
Fika: 1/2 banan.
Lunch: Krämigt het morotssoppa från gårdagen samt vatten.
Mellanmål: En kopp grönt te samt några nötter (mandlar, valnötter och gojibär).
Middag: Baconlindad köttfärsbiff med stekt vitkål som var smaksatt med chili, vitlök och persilja samt vatten till det.
Kvällsfika: En kopp grönt te.

Dag 21

Frukost: Började dagen med en mugg te sedan lite rester från gårdagens middag (baconlindad köttfärsbiff och stekt vitkål) samt vatten.
Picknick: Några blåbär, björnbär och hallon plockades och åkte in i munnen. Wraps fyllda med skivat ägg, bladspenat och skivad avokado och lite grönt te.
Middag: Grillad fläskytterfilé, champinjoner, rödlök och en stor sallad samt vatten.
Efterrätt: Fruktsallad med kokosmjölk och mandlar samt lite kokosflingor och en kopp te.
Kvällsmys: Wraps med nystekta kantareller!!!

Dag 22

Frukost: Rester av fruktsalladen från gårdagen med lite tillsatta valnötter och kokosmjölk samt vatten.
Lunch: En typisk rester-som-fanns-i-kylen-matlåda, 1 wraps, 1 ägg sallad på bladspenat, gul paprika, gurka, tomat och avokado, vår heta salsa, 2 bitar fröknäcke med mandelsmör på samt vatten!
Fika: 1 banan.
Middag: Ugnsbakad lax, sallad på vitkål, gul paprika, tomat, gurka, blomkål och salladsblad, stekta champinjoner och stekta zucchini skivor samt citronvatten.
Kvällsfika: En kopp te och 4 kalla det vad du vill bollar.

Nu full fart mot sista Whole30 veckan, spännande att få mäta och väga sig efter sista dagen - detta var ju något jag gjorde dag ett också! Känner redan nu att byxorna inte sitter som de gjorde innan och detta trots att träningen inte alls har blivit som jag hoppats!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

söndag 19 augusti 2012

Söndagsutflykt i svampskogen!

Vi vaknade upp till en gråmulen men ändå varm söndagsmorgon och bestämde oss för att packa picknickväskan för att bege oss ut i skogen och leta svamp. Det sägs ju att det är väldigt gott om just denna varan i år, ett riktigt svampår.

Det gjordes en sats med wraps på kokosmjöl, som vi upptäckt är fantastiskt goda och som man kan ha till så mycket. Wrapsen fylldes med kokt skivat ägg, bladspenat och skivad avokado för att sedan rullas till "tunnbrödsrullar". Te och kaffe fick också plats i vår väska. Med svampkorgen i handen och ryggsäcken, med picknicken, på ryggen gav vi oss av mot svampskogen!

I snart ett år har vi nu bott i vårt lilla hus med den fantastiska utsikten över sjön och vi stormtrivs. Vi har dock inte funnit "våra" egna svampställen ännu så det blev till att irra runt i skogen ett bra tag innan vi hittade de gula läckerheterna! Det är synd att säga att vi hittade massor men vi njöt av stunden i skogen, alla härliga dofter, djurlivet och till och med all spindelväv som man envisades med att hela tiden springa in i. Magnus fick en extra nära naturupplevelse när han balanserade över stock, sten och mossa med sina five fingers.

När vi kände att det började suga i magen tog vi oss ner mot sjön och satte oss på klipporna och Njöt av vår härliga picknick. Solen började titta fram mer nu och vi kände ett lyckorus över att bara vara!







Nu ska vi bege oss ut i köket och steka lite härliga kantareller som ska rullas in i de wrapsen som inte blev picknickmat på förmiddagen! Känns som en extra guldkant på en redan fantastik söndag, solen börjar nu sakta gå ner från en klarblå himmel och vi Njuter!

/Jenny & Magnus

lördag 18 augusti 2012

Krämigt het morotssoppa med knaperstekt bacon

Varm och härlig soppa är något som många förknippar med höst och vinter eller annars har man kanske en väldigt tråkig bild av de vattniga och oftast smaklösa sopporna som serverades i skolmatsalen som barn. Detta är tråkigt tycker jag och vill därför göra ett slag för soppor av alla slag. Soppor som är krämiga, mustiga, smakrika, mättande, släta, varma och även ibland kalla.

Min egen erfarenhet av soppa är givetvis skolans soppor men jag har en fantastisk mamma som gjorde storkok med soppa hemma när jag var barn vilket har gjort att min bild av soppa var något positivt. Det var inte många sorters soppa men grönsakssoppa, ärtsoppa och kålsoppa med frikadeller kommer man långt med.

När jag sedan flyttade hemifrån blev det inte mycket soppa lagat i mitt kök. Det var först när jag började jobba och det varje torsdag serverades sopplunch i församlingshemmet där jag jobbade som mitt intresse för soppa verkligen tog fart. Sopporna var lagade av tanterna i byn, alla med sin egna lilla touch och hemliga ingredienser. Jag lyckades få med mig ett och annat recept och började experimentera själv hemma.

Soppa har blivit något som vi äter titt som tätt här Under vårt tak och då inte bara under hösten och vintern utan året om. Både till vardag och till fest! Soppa är enkelt att göra till många och passar därför perfekt att servera på kalas med ett gott bröd och en god ost till. Jag brukar baka vårt mandelmjölsbröd och det passar utmärkt gott till soppan.

Sopporna har utvecklats under åren och när vi nu sedan två år tillbaka äter enligt Paleo så har sopporna fått anpassa sig och fått nya karaktärer. Just nu så är Magnus med i utmaningen Whole30 och därför så får sopporna anpassas efter detta.

I går drogs Magnus med feber och kände sig allmänt hängig och då passade jag på att laga en krämig och het morotssoppa för att påskynda tillfriskandet. Resultatet blev underbart!

Krämigt het morotssoppa med
knaperstekt bacon
4 portioner (ger drygt 1 liter färdig soppa)

Detta behöver du:

1 knippe morötter (ca 7 stycken)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
6-7 dl kokosmjölk
Persilja
Timjan
Salt

Knaperstekt bacon till topping

Så här gör du:

  1. Skala morötter och lök, dela i mindre bitar.
  2. Skala vitlöken och krossa den lätt med kniven.
  3. Dela och rensa chilin.
  4. Häll upp ca 5 dl vatten i en mellanstor kastrull och salta lätt.
  5. Tillsätt morötterna, löken, vitlöken och chilin.
  6. Låt koka tills morötterna känns mjuka.
  7. Ta av kastrullen och mixa med stavmixern till en slät pure.
  8. Tillsätt kokosmjölken och mixa lite till.
  9. Sätt soppan på spisen och tillsätt persilja och timjan efter smak.
  10. Låt soppan koka upp och ta den sedan från spisen.
Knaperstek bacon och ha som topping till soppan.


Ät och Njut!

Låt dig inspireras och testa dig fram till just din soppfavorit!

/Jenny

tisdag 14 augusti 2012

Du har väl inte missat?!

Sedan ett tag tillbaka finns vi nu också på facebook!

Där kan du givetvis läsa om våra inlägg här på bloggen men också få det lilla extra med vardagliga ting från Under vårt tak.

Gå gärna in och gilla oss även på facebook, lämna dina kommentarer och låt dig inspireras!

/Jenny & Magnus

måndag 13 augusti 2012

Whole30 vecka 2

Det har nu gått 14 dagar av Whole30 utmaningen med strikt Paleo i 30 dagar, alltså halva tiden, och det känns som om det var alldeles nyss utmaningen startade. Två veckor och kroppen känns mycket bra, inget sötsug över huvud taget och den vanliga inrutade längta-efter-lunchen-känslan-när-klockan-närmar-sig-tolv är borta. Man känner sig helt enkelt nöjd, känslan över att vara hungrig flera gånger per dag är nästan helt borta!


Tog en springtur med några vänner härom dagen och allt börjad precis som det ska med en lätt och fin kropp. Efter någon kilometer tog vi lite rusher i en relativt lång backe för att sedan vika av in på en liten klippa precis vid vattnet och där genomföra ett spontant Crossfitpass. Det är alltid härligt att få göra armhävningar och situp´s ute i naturen med vattnet som närmsta granne! Allt väl så långt men däremot så var det segt att komma igång för att springa de extra fem kilometrarna som jag tjatade till mig. Fick inte in någon bra rytm och kroppen kändes lite matt och seg, inte förrän på slutet släppte det och jag kunde tassa på som vanligt i mina Five fingers. Ska bli spännande och se om detta bara var en tillfälligt svacka eller om jag kommer märka av något på min nästa springtur också.

I slutet av min Whole30 utmaning, den 25 augusti, så ska jag till Mullsjö för att springa "Mullsjö X-trail" - 21 kilometer och de mesta i terräng! Ser verkligen fram emot detta och självklart ska det springas i barfotaskor! Detta är ju extra spännande eftersom jag då varit strikt Paleo i 30 dagar (iallafall 1 dag ifrån 30)! Jag är ju absolut ingen snabb kille i spåren men däremot älskar jag att tassa runt på slingriga stigar och hoppandes över rötter och stenar. Då är jag i min värld och i mitt inre ser jag mig graciöst flyger fram mot nya rekord!

Veckomeny för dag 8 till 14.
Mina måltider har sett ut så här:

Dag 8

Frukost: 2 hemmagjorda hamburgare (från gårdagens middag), 1 bit mandelmjölsbröd och 4 cocktailtomater samt vatten.
Mellanmål: 1 banan samt vatten.
Lunch: 3 hemmagjorda hamburgare med en god sallad, på blad spenat, vanlig sallad, tomat, gurka och gul paprika samt vatten.
Detta var det sista jag åt idag, nu börjar en 24-timmars fasta så nästa måltid blir vid lunch imorgon. Det är enbart vatten och någon kopp grönt te som gäller ett dygn framåt. Vi försöker göra en 24-timmars fasta 1-2 gånger per månad, ibland är det lätt och ibland är det inte lika lätt... Men det gör mycket bra för kroppen!

Dag 9

Frukost: Fastan fortsätter, började dagen med en kopp grönt te och 2 glas vatten. Drack sedan ytterligare några glas innan klockan hann bli tolv. Denna gång gick det ovanligt bra med fastan, det är mer vanan att vilja tugga på något under kvällen som är svår än själva hungern.
Lunch: Karréskiva och baconlindad sparris (rester från förra veckan) och en stor sallad med bladspenat, tomat, gurka och blomkål samt vatten.
Mellanmål: 1 banan samt vatten.
Middag: Ugnsbakad kycklingfilé, stekta champinjoner, kokt broccoli och blomkål, en stor sallad samt vatten.
Kvällsfika: 2 "kalla det vad du vill bollar" och en kopp te samt någon näve nötter.

Dag 10

Frukost: 1 morot, 2 ägg, 1 avokado samt vatten.
Mellanmål: 1 banan.
Lunch: Mustig köttgryta (från förra veckan matsedel), sallad med bladspenat, tomat och blomkål samt vatten.
Mellanmål: 1 hyvlad morot, 2 ägg och lite valnötter (morot och valnötter går väldigt bra ihop!) samt vatten.
Middag: Stekt fläskkött med rödlök, Mickes broccolimos, tomatsallad samt vatten.
Kvällsgott: Nykokt hallonkräm på Paleovis med kokosmjölk och en kopp grönt te.

Dag11

Frukost: 2 ägg, 1 avokado och 5 cocktailtomater samt vatten.
Mellanmål: Samma som frukost.
Lunch: Mickes broccolimos med stekt fläskkött och lök, tomat och vattenmelonsallad med persilja samt vatten.
Middag: Grillad lax, paprika och zucchini på spett, sallad med tomat och vattenmelon samt vatten.
Kvällsmys: En kopp te och 2"kalla det vad du vill bollar"!

Dag 12

Frukost: Rester från gårdagens grillning, laxspett samt vatten.
Mellanmål: Banan, nektarin och en kopp grönt te.
Middag: Tacos a lá Paleo med egengjord salsa, egengjord kryddblandning (till köttfärsen) och egengjorda Wraps på kokosmjöl - underbart gott, fredagsmys helt enkelt! Utöver Wraps på Paleovis och salsa så var det (självklart) köttförs, riven morot, sallad och tomat samt vatten.
Kvällsfika: 1 "kalla det vad du vill boll" och en kopp grönt te.

Dag 13

Frukost: Uteblev, tog enbart en kopp grönt te och satt och slöade...
Lunch: Rester från gårdagens tacos, egenkryddade köttfärsen, sallad, avokado, salsa och 1 Wraps på Paleovis samt vatten.
Middag: Ugnsgrillad fläskfilé, grönsaker i ugnen (lök, blomkål paprika), sallad på ruccola, mache, tomat och gurka, stekt sparris, stekta champinjoner samt citronvatten!
Kvällsfika: Blåbär och hallon, flera nävar med en blandning av valnötter, mandlar russin och dadlar samt 2 koppar te.

Dag 14

Frukost: En kopp grönt te och 5 färska dadlar.
Lunch: 2 stekta ägg, 1/2 avokado, 1 näve bladspenat, 3 skivor bacon och 3 cocktailtomater samt vatten.
Mellanmål: 2 persikor med pistagenötter och kokosflingor samt vatten.
Middag: Paj på mandelmjöl med bacon, paprika, lök, champinjoner, zucchini i äggstanning med kokosmjölk, enkel sallad på bladspenat och cocktailtomater samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te.

Förra veckans meny, Veckomeny 1.

Två underbara veckor med Whole30 utmaningen, full fart mot nästa vecka!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

söndag 12 augusti 2012

Mickes Broccolimos!

Under semestern vistades vi några underbara dagar i vår vackra huvudstad. Vi tog med oss många fina semesterminnen därifrån och även nya inspirerande recept! Första kvällen i Stockholm blev vi bjudna på en härlig Paleomiddag!

Micke, en utav våra fina värdar bjöd på ett underbart gott broccolimos som snabbt blev en favorit för oss och som vi sedan lagat när vi kommit hem. Moset är ett utmärkt tillbehör till kött, fågel eller fisk och kan varieras med egna smaksättningar. Så låt dig inspireras och njut!

Så här gör vi Mickes goda Broccolimos!

Mickes Broccolimos
2-3 portioner

Detta behöver du:

  • 3 broccoli knippen
  • Blomkål (1/3 av broccolimängden)
  • 2 vitlöksklyftor eller efter smak
  • Salt
  • Peppar
  • Kokosmjölk
  • Ev. lite olivolja

Så här gör du:

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull
  2. Dela broccoli och blomkål och häll ner i det kokande vattnet
  3. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt, låt koka med i kastrullen
  4. Låt koka några minuter tills broccolin och blomkålen känns mjuka men inte mosiga
  5. Häll av vattnet
  6. Tillsätt lite kokosmjölk och ev. lite olivolja och mixa med stavmixer till önskad konsistens. Vi föredrar när det är ganska grovmixat
  7. Smaka av med salt och peppar

Ät och Njut av gott Broccolimos!

/Jenny & Magnus

fredag 10 augusti 2012

Wraps på kokosmjöl

Wraps har många användningsområden, till tacos, utflykten, mellanmålet, picknicken eller en lunch. Det går lätt att variera fyllningen och anpassa wrapsen till alla möjliga tillfällen - vardag som fest!

Tacos inlindad i wraps på kokosmjöl!
Men, de är nästan alltid gjorda på majs eller något annat spannmål och går därför bort i en Paleodiet. Synd tycker vi, speciellt eftersom vi ofta vill ta med något lätt på utflykten eller promenaden i skog. Det är ju så underbart att kunna sätta sig i en vacker glänta inne i skogen eller på en liten klippa vid sjön och äta sin medhavda picknick! Desto gladare blev vi därför när vi hittade ett recept för wraps på kokosmjöl! Det är ju något speciellt med att kunna äta maten med händerna - lite urtidsmänniskan som kommer fram.

Få ingredienser, lätt att göra och väldigt goda! Precis allt man kan önska sig av ett Paleorecept.

Wraps på kokosmjöl
8 tunna medelstora wraps

Detta behöver du:

4 ägg
2 matskedar kokosmjöl
6 matskedar olivolja (neutral smak)
6 matskedar vatten
2 nypor salt

Så här gör du:
  • Vispa äggen i en tillbringare (blir lättare att hälla smeten i en stekpanna om den blandas direkt i tillbringaren) med vispen på stavmixer (eller använd en vanlig handvisp) länge - ska bli luftigt och vitt
  • Sikta ner kokosmjölet
  • Häll i olivoljan, vattnet och saltet
  • Vispa smeten ytterligare, konsistensen ska vara rinnig - om inte tillsätt lite mer vatten och vispa lite till
  • Stek på medelvärme och använd samma olivolja, som i smeten, för att steka i
  • Gör tunna wraps och se till att smeten täcker hela botten på stekpannan så att wrapsen blir runda och fina

Wrapsen går att stapla direkt efter stekning utan att de kladdar eller fastnar i varandra! Bekvämt om man vill hålla dem varma under tiden som man steker alla.

Nu finns möjlighet till att göra många spännande måltider!

/Jenny och Magnus

torsdag 9 augusti 2012

Hallonkräm på Paleovis!

I går kväll njöt vi av nykokt hallonkräm med kokosmjölk. Helt underbart!

Jag har tidigare skrivit om problematiken med att koka kräm och inte kunna reda med potatismjöl. Då delade jag med mig av en god äppelkräm, där man kokar äpplen länge och väl med kokosmjölk för att få en tjockare konsistens.

Denna gången ville jag testa något annat och resultatet blev både krämigt och gott!


Hallonkräm på Paleovis!
2 portioner

Detta behöver du:

300 g hallon
2 bananer
1 tsk äkta vaniljpulver

Så här gör du:

  • Lägg hallonen i en kastrull
  • Skiva bananerna tunt och lägg även dessa i kastrullen
  • Smaksätt med vaniljpulvret
  • Låt det sakta koka ihop  till en slät kräm och rör då och då
  • Häll upp i en skål och låt svalna

Ät krämen kall eller ljummen med härlig kokosmjölk!

/Jenny

onsdag 8 augusti 2012

Paleo - vad betyder det?

Vad står egentligen ordet Paleo för och var kommer det ifrån?


Paleo används som ett samlingsnam och en förkortning för en kost och en tidsepok. Paleolitiska epoken (Paleolithic era) kallas tiden från ungefär 2 miljoner år sedan fram till ungeför 10 000 år sedan. Den börjar med de tidigaste fynden av verktyg, som är tillverkade av människan, och avslutas i och med att jordbruket (Neolitikum) gör sitt intåg. Paleolitisk kost (Paleolithic diet), eller ursprungsmat, gällde under denna tidsepok. Människan var jägare och samlare och åt, med andra ord, allt som kunde jagas och samlas.

Grunden för den nuvarande Paleomaten är att människan inte har ändrats och alltså rent genetiskt fortfarande ser ut som för hundra tusen år sedan, vi är biologiskt gjorda av Paleomaten och våra kroppar är anpassad efter den.

Numera är Paleo också namnet för en livsstil (Paleolithic lifestyle), tanken bakom livsstilen är att man ska leva närmare naturen:
  • Äta i enlighet med den Paleolitiska kosten, alltså mycket grönsaker, kött, fisk, skaldjur, ägg och sedan fylla på med frukt, bär, nötter och fröer. Man ska (om man är strikt) undvika spannmål, mejerivaror, baljväxter och självklart socker! Allt som är hel- och halvfabrikat bör undvikas då det i princip alltid innehåller kemiska tillsatser och socker!
  • Röra på sig, ibland snabbt och hårt och ibland långsamt och mjukt. Försöka variera sig genom att gå, hoppa, klättra, springa, cykla, simma, krypa eller lyfta tunga saker.
  • Prova nya saker och utsätta sig för något man kanske inte vill, som att gå barfota, lösa ett korsord, tala inför folk, klättra berg eller skriva en dikt.
  • Regelbunden och lång (8 obrutna timmar) sömn per dygn och allra bäst om det är med den naturliga dag-natt rytmen.
  • Minska stressen och lev ett "långsammare" liv.
  • Lek och ta tillvara på dagen.


Ordet Paleo kommer alltså från en tidsepoken som också har fått ge namn åt kosten och sedan till livsstilen.

/Magnus

måndag 6 augusti 2012

Whole30 vecka 1

Det har redan hunnit gå en vecka på Whole30 utmaningen, tiden går fort. Strikt Paleo i 30 dagar och nu kan jag alltså bocka av 7 av dem. Som jag tidigare skrivit så är jag relativt strikt med min mat i vanliga fall men nu är det helt enligt "reglerna" och det känns bra på flera sätt. Dels för att det känns skönt att kunna säga att man är strikt Paleo, det ger en viss stolthet, och dels för att kroppen känner sig lätt och fylld av energi!


Det jag märkt tydligast är lättheten, kroppen har fått en helt ny och härlig känsla - ett uppvaknande, nästan lite åt tyngdlöshet! Kan ge mig ut och springa precis när jag känner för det, energin finns där och det är ingen "tung" mat som hindrar. Det är bara att dra på sig barfotaskorna (Five fingers) och ge sig ut för att leka! Tidigare kunde det hända att jag fick en uppblåst mage, något som är typiskt för IBS, men det har inte hänt under denna veckan - det kan alltså vara de få mejeriprodukter jag äter (i vanliga fall) som påverkat min mage. Blir spännande och se om detta håller i sig!

Under dessa första 7 dagarna så har jag inte stött på några direkta problem och detta trots att jag har varit på två kalas, till vilka jag tog med egna godsaker. Samt att jag fortsatt med mina springturer i skogen. Jag har under denna första vecka med Whole30 haft semester och därför kunnat lägga lite extra tid på maten men nu är det vanlig arbetsvecka igen och då kan tiden för matlagningen vara ett problem. Hoppas att planering och tidigare rutin ska göra att det ändå blir både god och varierande Paleo mat!

Veckomeny för de första 7 dagarna.
Mina måltider har sett ut så här:

Dag 1

Frukost: Grönsaksdrink (c:a 2 dl), 2 ägg, 1 avokado, 1 "näve" bladspenat och 1 tomat samt vatten och en kopp grönt te.
Lunch: Bananpannkaka och 1 nektarin samt vatten.
Middag: Mustig köttfärsgryta (med nötfärs, lök, krossade tomater, chili, vitlök, grönkål, grillad paprika, persilja, oregano, svartpeppar och lite havssalt) och  rårivna morötter samt vatten.
Kvällsfika: Några "nävar" nötter (valnötter och mandlar) och en kopp grönt te.

Dag 2

Frukost: 2 ägg, 1 "näve" bladspenat och riven morot (från gårdagens middag) samt vatten.
Mellanmål: 1 banan, 1 nektarin samt några "nävar" nötter (valnötter och mandlar) och en kopp grönt te.
Middag: Grillspett (med fläskkött, champinjoner, rödlök och bacon), sallad (bladspenat, ruccola, tomat och gul paprika) samt vatten .
Kvällsfika: En kopp grönt te.

Dag 3

Frukost: Avokadosallad (med ägg, tomat och knaperstekt bacon) samt vatten.
Lunch: Kallrökt lax med en sallad (morot, tomat, gurka och grönsallad) samt vatten och en kopp grönt te efter maten.
Middag: Kyckling i lergryta med en stor sallad (isbergssallad, tomat, gurka, rädisor och avokado) samt vatten.
Kvällsfika: 1 äpple med en kopp grönt te.

Dag 4

Frukost: 1 glas vatten och en kopp grönt te.
Lunch: Ugnsbakad lax, grönkål (smaksatt med vitlök, chili), 3 cocktailtomater samt vatten.
"Barnkalas": 1 bit bananpannkaka, fruktsallad (äpple med valnötter) och 2 "kalla det vad du vill bollar", samt vatten och en kopp te.
Kvällsfika: En kopp grönt te och 1 bit bananpannkakan samt 3 klyftor vattenmelon.

Dag 5

Frukost: Banan-avokado yoghurten med Vår Paleo müsli och 2 ägg samt vatten.
Lunch: Omelett med champinjoner och persilja samt vatten.
Mellanmål: En kopp grönt te och 1 "kalla det vad du vill boll".
Middag: Grillade karréskivor, grillad baconlindad sparris och en sallad (på bladspenat, vanlig sallad och tomat) samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te.

Dag 6

Frukost: Sallad (från gårdagens middag), 1 ägg och 1 avokado, en kopp grönt te samt vatten.
Middag: Ugnsbakad torskfilé (med lök, citron och dill) och en fin sallad samt vatten.
Mellanmål: Frukt- och bärsallad (äpple, blåbär och hallon), 2 "kalla det vad du vill bollar" och en kopp grönt te.
Kvällsmat: Ugnsomeletter, med bacon och broccoli samt vatten.


Dag 7
 
Frukost: 1 "näve" med blåbär, 2 bitar mandelmjölsbröd med skivat ägg, en kopp grönt te samt vatten.
Fika: En kopp grönt te och 3 "kalla det vad du vill bollar".
Middag: Grillade hemmagjorda hamburgare med en god sallad (på blad spenat, vanlig sallad, tomat, gurka och gul paprika) samt vatten.
 
En fantastisk första vecka med Whole30!
 
/Magnus


Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!