tisdag 30 oktober 2012

Kokos och ingefärskakor


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Kokos och ingefärskakor”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

lördag 27 oktober 2012

Tacopaj!

Tacos, tacos, tacos!!! Vad är det med tacos som gör att vi människor bara älskar det? Jag tror det är enkelheten, smaken, tillbehören och faktumet att det passar de allra flest stora som små. Detta lockar oss människor att samlas, umgås, ha trevligt och äta tillsammans.

Som omväxling till våra goda Tacos a´la Paleo som vi gärna äter titt som tätt så brukar vi också ibland äta Tacopaj och här om kvällen så åt vi en härlig tacopaj som både var enkel och mycket god! :)

Tacopaj

Detta behöver du till en paj

Pajdeg

3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40 g kokosolja
1 ägg


Fyllning

600 g nötfärs
2 gula lökar
Tacokrydda
½ dl vatten
1 dl  vår enkla majonnäs med vitlök (aioli)
1 dl riven ost

Tomat eller paprika till dekoration.

Så här gör du
 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfastform och nagga med en gaffel.
  • Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
  • Skala och dela lökarna i mindre bitar.
  • Bryn löken i en stekgryta lätt.
  • Blanda ner nötfärsen med löken och stek tills färsen är färdigstekt.
  • Tillsätt takokryddan.
  • Häll på vattnet, rör om och låt det koka samman.
  • Fördela tacofärsen i pajskalet.
  • Blanda aiolin med osten.
  • Fördela över tacofärsen.
  • Dekorera med tomat och paprika.
  • Grädda  i 15-20 minuter.
  • Klar!

Ät och Njut av god Tacopaj tillsammans med en härlig sallad!

/Jenny

Enkel majonnäs!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Enkel majonnäs”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

torsdag 25 oktober 2012

Ägg en basvara i Paleoskafferiet

Kan ägg vara en av världens bästa livsmedel? Mycket troligt och jag tror absolut det! Att det är en vara för Paleoskafferiet finns det inga tvivel om. Mycket gott och användbart, det går att variera ägget i oändlighet - som enskild rätt, som tillbehör eller som ingrediens i ett bakverk eller i en maträtt. Med en fantastisk form och egen förpackning, det ovala och vackra skalet, är det en upplevelse både i estetik och smak! Och väldigt Paleo.


Att det dessutom är fullt av nyttigheter i form av vitaminer och mineraler som A, D, E, K, B2, B12, folat, järn, jod, magnesium, kalium, niacin, zink samt protein och selen gör ägget ännu mer intressant. Hela 30% av rekommenderat dagligt intag (RDI) för selen kommer från ett ägg. Folat är speciellt viktigt för gravida och ammande kvinnor. Den, särskilt här uppe i norden, så viktiga D vitaminen finns också i ägget. Vitamin B2 kommer till stor del från mjölkprodukter och om man är strikt Paleo så blir ägg en viktig källa för dessa. För den som undrar över kolhydrater så innehåller den 0 (noll) g kolhydrater. Kolesterolet i äggen leder inte till hjärt- och kärlsjukdomar som den gamla myten fortfarande gör gällande... Titta gärna in hos mycket duktiga och informationsrika Kostdoktorn och läs mer om kolesterol.

Koka (löskokt eller hårdkokt), stek, pochera, gör äggröra eller en omelett som går att göra på så otroligt många sätt! Som en viktig del i majonnäs (detta tack vare äggulans egenskap till emulsion som enkelt förklarat innebär egenskap att blanda två komponenter som i vanliga fall inte vill blandas) glass, en fin äggstanning (perfekt som bindmedel tack vare proteinerna i vitan) eller till baket. Finns det något annat livsmedel som är så mångfasseterat och användbart som ägget!


Ägget är oftast märkt med en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen, men de håller bra mycket längre än så. Denna märkning grundar sig i ett EU direktiv och på sydligare bredgrader är det mer vanligt att förvara ägg i rumstemperatur mot här där kylskåp är vanligast. Om ägget förvaras i kylskåp med den spetsiga änden nedåt (på grund av luftfickan som alltid finns i motsvarande ände och denna vill man hålla intakt - lätta trycket/tyngden från den) så håller ägg 2 kanske till och med upp till 3 månader. Luktar det inte illa så är det helt enkelt okej att äta, svårare är det inte.

Att alltid ha färdigkokta ägg i kylskåpet är fantastiskt bra, ett snabbt mellanmål, frukost eller som tillbehör till en sallad. Lätt och bekvämt! Besök gärna Paleoskafferiet för flera tips på Paleo mat med ägg.

/Magnus och Jenny

onsdag 24 oktober 2012

Vackra vyer i höstskrud!

Just nu är det väldigt vackert ute, oktober och en underbar höst dag. Efter en lång tid med grått och ruggit väder så kom äntligen sol fram och skänkte oss en smula ljus! Innan den strax efter gick ner bakom trädtopparna på andra sidan sjön. På väg hem hade vi dessa vyer att njuta av!






Naturen är bra vacker! Passa på att njuta och leka!

/Magnus & Jenny

måndag 22 oktober 2012

Valnötsbröd!

Tidigare  har vi här Under vårt tak delat med oss av receptet på ett Härligt valnötsbröd. Ett väldigt gott och saftigt bröd och mycket uppskattat av de som smakat. Vi har inte bakat det särskilt ofta eftersom det innehåller mejeriprodukter som vi försöker undvika enligt Paleo.

Nu ska det bli ändring på det för vi har fått ett jättefint tips från Veronica, som driver bloggen Meningen med livet?, om att istället för kessela använda kokosmjölk! :) Resultatet blev minst lika bra och helt Paleo!

Vi vill på detta sätt skicka ett STORT tack till Veronica med hälsningen om att det i framtiden kommer bli fler bak av Härligt Valnötsbröd här Under vårt tak!

Härligt valnötsbröd

Detta behöver du till en limpa:

4 dl krossat linfrö
2 msk psyllium (fiber husk)

2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 msk brödkryddor
4 dl valnötter
2 dl kokosmjölk
6 ägg
2 dl vatten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper.
  3. Kör linfrö i en kraftig mixer eller matberedare, till ett fint mjöl.
  4. Blanda linfrömjölet med psyllium, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke.
  5. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet.
  6. Häll smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten.
  7. Baka i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
  8. Stjälp sedan upp brödet ur formen och låt det svalna invirat i en handduk så blir ytan torr och fin.

Ät och Njut av gott Paleobröd!

/Jenny & Magnus

söndag 21 oktober 2012

En ny sida här Under vårt tak!

Nu har vi lagt till ytterligare en ny sida här Under vårt tak! "Hur man startar med Paleo" heter fliken och där har vi samlat information om hur du kan göra en övergång till ett liv med Paleo. Hur man går tillväga? Vilka varor man kan äta? Var hittar man recepten? och Vad som är bra att ha hemma!

Gå gärna in och se hur du kan förändra ditt liv! Ta språnget över din bro och låt dig inspireras av ett nytt starkare, friskare och hälsosammare liv!


/Magnus & Jenny

Kokosmjöl en basvara i Paleoskafferiet

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölet är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, helt fritt från gluten och med ett högt fiber och protein innehåll

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se dem i butiken.


Kokosmjöl är helt enkelt malt fruktkött från kokosnöten, det går att använda till mycket och är väldigt drygt. Baka bröd, kakor och bullar, häll 1 msk i ett vattenglas och få en fiberdrink eller strö det över Paleomuslin så får man i sig lite extra fibrer. Hållbarheten är vanligen 18 månader från förpackningsdag och det håller c:a 2 månader när förpackningen öppnats.

Kokosnötens fruktkött kallpressas först, för att få ut kokosoljan, sedan torkas den och slutligen males fruktköttet till mjöl! I och med att mjölet är pressat på oljan så är det relativt smak och luktfritt, vilket gör att den är neutral i bakverken. Det passar därför bra både till desserter och matbröd.

Kokosmjölet är alltså avfettat till skillnad från t.ex. kokosflingor (riven kokos), detta är också anledningen till att det inte går att köra kokosflingor i mixen för att sedan försöka använda till samma sak som kokosmjöl! Kokosmjöl och kokosflingor är två helt skilda produkter, som exempel så innehåller kokosflingor omkring 60% fett medans kokosmjöl innehåller omkring 10% fett. Riktigt kokosmjöl har en naturligt låg halt av kolhydrater.

Kokosmjöl drar åt sig betydligt mer vätska än "vanligt mjöl" på grund av att det är avfettat och dessutom har ett högt fiberinnehåll (omkring 40%!), detta innebär att man inte kan ersätta mängden "vanligt mjöl" rakt av med kokosmjöl. Det krävs alltså mycket mindre kokosmjöl än "vanligt mjöl" vid bakning.

Då kokosmjöl saknar gluten uppför det sig lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med kokosmjöl blir betydligt plattare och håller inte ihop lika väl som ett bakverk på "vanligt mjöl". På grund av detta så krävs det ägg (eller fiberhusk) för att binda ihop bakverket.

Det finns mycket man kan göra med kokosmjöl, som t.ex. Hallonkaka, Kanelbullar, Kaffelängd och Bröd. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

/Magnus & Jenny

lördag 20 oktober 2012

Mjuk hallonkaka med smak av kardemumma

I eftermiddag ska vi få besök och jag tänkte att jag skulle baka vår mjuka kaka bakad på kokosmjöl med smak av hallon och kardemumma som ni kan hitta i Paleoskafferiet. Men jag blev allt lite full i skratt när jag ser att det receptet som jag delat med mig av inte innehåller kardemumma! :)

Ja, ja det kanske är bra ibland att gå tillbaka och läsa sina gamla recept och se om dom stämmer. Inte för att kakan blir mindre god utan kardemumma utan för att receptets titel skyltar med detta.

Så jag gör ett nytt försök med några små ändringar och med KARDEMUMMA! :)

Mjuk hallonkaka med smak av kardemumma

Detta behöver du till en kaka:
6 ägg
3 msk honung eller kokossocker
1 1/4 dl kokosmjöl
1 1/4 dl smält kokosolja
½ tsk äkta vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
225 g frusna hallon

 
Så här gör du:



  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ner kokosmjöl, ägg, kokosolja, honung, vaniljpulver, kardemumma och bakpulver i en stor bunke.
  • Vispa med elvisp till en slät smet.
  • Blanda ner de frusna hallonen.
  • Häll ner smeten i en springform.
  • Grädda i ugnen i 30 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den svalna.

Serveras med en klick vispad kokosmjölk eller vispgrädde

Ät och Njut!

/Jenny
 

fredag 19 oktober 2012

Laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök

I går kväll åt vi en härlig laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök. Den smakade jättegott och även om den inte var strikt paleo, då den innehåller lite mejeriprodukter, är det något man kanske kan unna sig ibland.

Inspiration till pajen fick jag från ett recept, jag uppskattade mycket innan vår tid med Paleo, på en enkel och god laxlasagne.

Kanske blir det en favorit hemma hos dig också!

Laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök


Detta behöver du till en paj
 
Pajdeg
 
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40g kokosolja
1 ägg
 
Fyllning
 
500 g tärnad laxfilé
1 gul  lök
8 soltorkade tomater
200 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Salt
peppar
 
Lite olivolja att bryna med
 
Äggstanning
 
3 ägg
2 dl kokosmjölk
Salt
Peppar
 
Så här gör du
 


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
  • Börja med fyllningen.
  • Skala och strimla löken.
  • Bryn löken lite lätt i en stekgryta.
  • Strimla de soltorkade tomaterna och rör ner med löken i stekgrytan.
  • Pressa i de två vitlöksklyftorna och rör om.
  • Tillsätt bladspenaten och låt de bryna ihop en liten stund.
  • Smaka av med lite salt och peppar. 
  • Fördela 1 dl av den rivna osten i botten på pajskalet och fördela hälften av spenatröran över osten.
  • Fördela laxfilé tärningarna.
  • Sprid ut resterande av spenatröran över laxen.
  • Vispa ihop äggen och kokosmjölken till äggstanningen i en bunke och smaka av med lite salt och peppar.
  • Häll äggstanningen över fyllningen i pajen.
  • Strö den sista osten över pajen.
  • Grädda i ca 35-40 minuter tills pajen fått fin färg.

Ät och Njut tillsammans med en god sallad och trevligt sällskap!


/Jenny

torsdag 18 oktober 2012

Morotsraggmunk

Hela mitt liv har jag varit otroligt förtjust i stekt fläsk och det är något vi ofta äter här Under vårt tak. När man var liten var det bruna bönor och potatis som gällde till det stekta fläsket eller en krämig och god löksås eller spannarpadopp som vi kallade det i min familj.

I dag så går både de bruna bönorna, potatisen och spannarpadoppet bort enligt paleo men vi fortsätter att äta vår favorit med andra goda tillbehör.

I går kväll åt vi vårt stekta fläsk med raggmunk gjord på morot och lök. Raggmunken är fantastisk god och även helt Paleo! :)

Morotsraggmunk
 
 
Detta behöver du för fyra portioner
 
2 morötter
1 gul lök
2 ägg
1/2 dl kokosmjölk
Persilja
Salt
Peppar

Så här gör du

  • Skala och riv morötterna grovt.
  • Skala och strimla löken.
  • Vispa ihop ägg och kokosmjölken i en bunke.
  • Tillsätt morötterna och löken och blanda väl.
  • Tillsätt perilja efter tycke och smak.
  • Smaka av med lite salt och peppar.
  • Klicka ut små raggmunkar direkt i stekpannan och stek dem gyllenbruna, gör inte raggmunkarna för stora då de kan ha lite svårt att hålla ihop när man vänder dem.

Ät och Njut till stekt fläsk, bacon eller till en god köttbit.

/ Jenny

onsdag 17 oktober 2012

Korintkakor på paleovis

När jag var liten så var det självklart när man var hembjuden till farmor och farfar eller mormor och morfar att det skulle bjudas på sju sorters kakor till kaffet. I dag så är det bara min morfar som är kvar i livet men minnet av alla dessa härliga kaffekalas är något jag kommer bära med mig hela livet.

Min mormors sockerringar fanns det ingen som fick så spröda som hon och min farmors speciallitet var mockatårtor. Jag har farmors receptbok fylld med läckra småkakor, där hon omsorgsfullt skrivit, med vacker skrivstil, ner recepten på massor av härliga kakor, tårtor och bröd - en hel guldgruva!

I dag så äter vi inte någon utav dessa läckra kakor då de innehåller spannmål och massor utav socker. Men jag bläddrar gärna i farmors receptbok för att få inspiration till recept på paleovis och jag kan än idag känna hur mormors sockerringar smälte i munnen.

Jag minns med värme i hjärtat alla fina stunder som vi hade tillsammans och då oftast runt ett fat med sju sorters kakor!

Korintkakor på paleovis 


Detta behöver du till ca 18 kakor
 
1 ägg
3 msk kokossocker
1 msk kokosmjölk
1 msk vatten
3 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
 
1 dl russin

Så här gör du
 
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt
  • Tillsätt kokosmjölk och vatten
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten
  • Vispa till en deg.
  • Rör ner russinen i degen
  • Låt degen vila i 30 minuter i kylen
  • Ta ut degen ur kylen och rulla degen till små bollar
  • Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper

 
  • Tryck till varje boll med en gaffel som du doppar i lite vatten mellan varje tryck så att gaffeln inte fastnar i degen.

 
  • Grädda kakorna i övre delen av ugnen i 15 minuter, tills de fått fin färg
  • Låt kakorna svalna på galler
  • Förvara kakorna i en lufttät burk eller lägg dem i frysen


/ Jenny

söndag 14 oktober 2012

Mandelmjöl en basvara i Paleoskafferiet!

Mandelmjöl är en oerhört enkel och fin vara som passar väl in i Paleoskafferiet. Vanliga mandlar som mals till mjöl, fungerar lika väl till bakverk som till matpajer. I en paleo kost så utesluter man spannmål och mandelmjölet är då ett bra alternativ om man vill göra ett gott bröd eller en fin paj. Det är också bra rent näringsmässigt, innehåller bland annat magnesium, järn, kalium, koppar, mangan och zink.


Hållbarheten för mandelmjöl är vanligen 12 månader för oöppnad förpackning och 2 månader när den väl är öppnad, ska förvaras i rumstemperatur. Bra med lång hållbarhet och bekvämt. Mandelmjölet har ett högt fiberinnehåll och suger därmed upp mer vätska än "vanligt" mjöl, man bör därför minska/reducera mandelmjölsmängden till omkring 60% av originalmängden (alt. öka vätskemängden). Gluten finns inte i mandelmjöl och det uppför sig, på grund av detta, lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med mandelmjöl blir betydligt plattare och de håller inte ihop lika väl som ett bakverk på "vanligt" mjöl.

Man kan själv göra mandelmjöl genom att köra mandlar i en mixer eller till och med en gammal hederlig mandelkvarn! Det är en smaksak om man vill ha med skalet eller ej, utan skal (skålla mandlarna och ta av skalet och låt torka innan de mixas) så blir det ett finare mjöl som kanske är mer anpassat till "dessertbakande" och med skal så passar det bättre till matbakande. Sikta mjölet för att få ett fint resultat!

Det finns mycket man kan göra med mandelmjöl, som t.ex. Mandelmjölsbröd, Pajdeg och Mandelvåfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu mer recept!

/Magnus & Jenny

lördag 13 oktober 2012

Baconlindade dadlar - Paleo tapas!

En ny favorit när vi dukar upp med tapas här Under vårt tak är dessa små läckra baconlindade dadlar. De är helt Paleo och kan varieras på många olika sätt. Man kan, som vi gjorde, bara linda in dadlarna som de är med bacon eller fylla dadlarna med olika godsaker som mandel eller en god ost så som gorgonzola eller västerbottenost. Skapa din egen favorit!
Baconlindade dadlar
 

Detta behöver du till tapas för fyra
 
16 färska dadlar
8 skivor bacon
 
 
Så här gör du
 
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Kärna ur dadlarna.
  • Dela baconskivorna på mitten
  • Linda in varje dadel i en baconskiva.

 
  • Lägg dadlarna med baconskivans skarv nedåt i en smord ugnssäker form.

 
  • Baka dadlarna mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Kör eventuellt med grillen någon minut på slutet.
  • Ta ut dadlarna och låt dem svalna.

Njut av de baconlindade dadlarna ljumna eller kalla tillsammans med andra läckra smårätter på ditt tapasbord.


/Jenny & Magnus

Fem enkla tapas!

I går kväll åt vi tapas här Under vårt tak! Det är något vi gärna äter då man kan njuta av många olika smakupplevelser samtidigt, dessutom är det enkelt att göra helt enligt Paleo.

Man kanske tänker att tapas är krångligt och tar lång tid att göra då det är flera olika rätter men det behöver inte alls vara svårt utan snarare tvärt om det kan både vara enkelt och till och med går snabbt att laga!

När man planerar en Tapas så börjar man att tillaga de rätter som inte behöver serveras varma. I går var det premiär för Bacon lindade dadlar på vårt tapasbord och dessa ska inte serveras varma utan ljumna eller kalla. Så vi började med att laga dessa små delikatesser som visade sig bli en ny favorit!

Medans dadlarna var i ugnen förberedde vi kycklingben som vi köpt färska i affären som nu skulle grillas i ugnen. Det enda vi gjorde var att krydda dem med lite Eldigt örtsalt, använd din favoritkrydda. Kycklingbenen behöver inte nödvändigtvis serveras helt varma utan kan med fördel serveras ljumna.

Varma brietårta med tomat, basilika och persilja är en favorit sedan kräftskivan och passar utmärkt på tapasbordet! Tårtan förbereddes medans kycklingen stod i ugnen.

Vitlökschampinjoner är ett måste för oss när vi äter tapas! Helt underbart goda! Även dessa förbereddes medans kycklingbenen blev klara i ugnen. Det man kan tänka på är att i förväg ha skurit upp smöret så det är lite rumstempererat.

Den Varma brietårtan och Vitlökschampinjonerna körde vi samtidigt i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Vitlökschampinjonerna ska enligt receptet gräddas i 175 grader men det fungerar lika bra med 200 grader.

På slutet medans Brietårtan och Vitlökschampinjonerna blev klara i ugnen stekte vi sparrisen i lite olivolja i en stekpanna. Vi har tidigare skrivit om sparris på grillen men den går lika bra att steka i stekpannan. Avsluta med att strö lite havssalt över sparrisen.

Vår tapas är nu klar att servera! Det som serverades varmt var Sparrisen, Vitlökschampinjonerna och den Varma brietårtan medans de Baconlindade dadlarna och Kycklingbenen serverades ljumma.

Tillsammans med lite gott rött vin och trevligt sällskap blir det en mycket trevlig kväll!!

/Jenny & Magnus

torsdag 11 oktober 2012

Kokosmjölk en basvara i Paleoskafferiet!

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölk är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, innehåller bland annat fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink - som sagt kokosnöten är fantastisk!
Källa: Okänd

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se de den i butiken.

Kokosmjölken kramas ur fruktköttet och den kommer alltså inte, som man kanske skulle kunna tro, från kokosvattnet. Kokosköttet rivs och vanligt vatten tillsätts, sedan silas och kramas massan. Ut rinner kokosmjölken, eller kokosgrädden - beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Kokosgrädde är alltså mer koncentrerad kokos och därmed tjockare, sötare och fetare. Processen och användningen fungerar i princip på samma sätt som vanlig mjölk och grädde. Kokosmjölk beter sig mycket likt komjölk, den surnar om den inte står i kylskåp (efter att förpackningen öppnats). En öppnad mjölk håller i ungefär 5 dagar i kylskåp, den går även att frysa. Den tjockare delen av kokosmjölken (grädden) som lägger sig högst upp när mjölken står kallt går att vispa till vispad grädde. Tänk på att det bara är den översta tjocka delen som går att vispa, skumma av grädden och inget annat om du tänker vispa den.

Kokosmjölken (coconut milk) finns i alla varianter från lättare (även kallade light, de är helt enkelt mer utspädda med vatten och därmed ett dåligt köp! Köp "vanlig" och späd ut själv om du upplever mjölken för tjock) till den riktigt gräddiga kokosgrädden (coconut cream). Mjölken finns att köpa i de flesta butiker och de kommer i många olika förpackningar, vi väljer tetrapack på grund av att konservburkar oftast har klätts i en coating av plast inuti vilket vi inte uppskattar.

En riktig kokosmjölk ska inte innehålla något annat än kokos och vatten, det finns flera varianter som innehåller t.ex. förtjockningsmedel E466 detta för att inte verka utspädd och emulgeringsmedlet E471 tillsätts så att vattnet och kokosen blandar sig lättare - man behöver då inte skaka förpackningen... Undvik detta, kokosmjölken ska vara ren och naturlig! Leta efter sorter med hög andel kokos och självklart är ekologiska varianter att föredra.

Förutom att dricka kokosmjölken precis som den är (utmärkt att dricka innan ett träningspass eller ta med på cykelturen som energidryck!) eller hälla den över Paleo müsli så hittar du flera fina Paleo rätter gjorda på kokosmjölk i Paleoskafferiet. Några av dem är: Äppelkräm, smoothie, morrotssoppa, Paleovåffla och broccolimos. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

/Magnus & Jenny

måndag 8 oktober 2012

Morotspuré med timjan!

I går var det en härlig höstdag och vi passade på att ta fram grillen och grilla våra hemmagjorda hamburgare.

Höstens skafferi bjuder på många härliga rotfrukter som är i säsong just nu. Morötter är en utav dessa och vi lagade en len och god morotspuré med timjan som vi åt till hamburgarna tillsammans med kokt broccoli!

Det blev en god  och smakrik måltid med solen som gäst!

Morotspuré med timjan


Detta behöver du till 4 portioner

8 morötter
1 gul lök
2 msk färska timjansblad
Smör
Salt
Peppar

Så här gör du
 
  • Skala och dela morötterna och löken i mindre bitar.
  • Koka morötterna och löken i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills de blir riktigt mjuka.
  • Häll av vattnet.
  • Tillsätt en klick smör och mixa med en stavmixer så att det blir en slät puré.
  • Smaka av med lite salt och peppar.
  • På slutet rör du försiktigt ner timjansbladen.

Purén passar lika bra till köttet som till fisken eller kycklingen.


Ät och Njut av god och naturlig mat!

/Jenny

söndag 7 oktober 2012

Enkla äpple och kanelmuffins!

Äpplen, äpplen, äpplen! Höst och äpplen är något som vi gärna förknippar med varandra. Att kunna gå ut och skörda från egna äppleträdet eller köpa svenska äpplen i affären.
Att tända ljus och mysa inne är något som också förknippas med hösten och varför inte slå sig ner i sin favoritfotölj med en bra bok eller tidning, brygga sig en varm kopp kaffe eller te och njuta av härliga äpple och kanelmuffins!

Enkla Äpple och Kanelmuffins!

Detta behöver du till
12 normalstora muffins

3 ägg
1 banan
1½ dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 ml smält kokosolja

1 äpple


Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Kläck äggen i en stor bunke och tillsätt bananen.
  • Mixa med stavmixern till äggen och bananen blir en slät och något luftig smet.
  • Tillsätt den smälta kokosoljan.
  • Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten.
  • Mixa lite till tills du har en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformar.
  • Skala och dela äpplet i mindre delar.
  • Tryck ner äpplebitar i muffinsen.
  • Grädda muffinsen i ugnen i ca. 10-12 minuter eller tills provstickan känns torr.

Njut av nygräddade muffins till  höstfikat!

/Jenny

Höstpicknick!

Vi har haft en otroligt regnig höst hittills i år så när solen äntligen tittar fram vill man bara skynda sig att packa ryggsäcken med en härlig picknick och ge sig ut och njuta av vår härliga natur.

Vi har förmånen att bo otroligt vackert med sjön och bokskogen som närmsta granne. När höstdagarna är som vackrast med hög luft och sol passar vi på att ge oss ut och njuta och ladda batterierna med ny energi.

I går morse när Magnus gick ner till brevlådan för att hämta morgontidningen tog han dessa underbara bilderna på sjön och man kan inte annat än förundras över naturens skönhet.






När dimmorna hade lättat från sjön blev det en fantastisk höstdag!

Så när tillfälle ges packa en liten picknick och bege dig ut i vår vackra natur. Wraps med en god fyllning är perfekta och enkla att ta med. Lite te eller Kaffe och Picknicken är komplett!

/Jenny & Magnus