lördag 13 april 2013

Banan- och avokadoyoghurt!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Banan- och avokadoyoghurt” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

24 kommentarer:

  1. Låter verkligen gott!
    Jag brukar göra "yoghurt" på kokosmjölk som jag vispar, tillsätter hallon, vaniljpilver och saft från citron. Dottern säger att smaken är precis som en vanlig mejeriyoghurt smaksatt med hallon!
    Ha en toppen helg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lana, ditt recept sparar vi! Låter hur gott som helst! Detta ska provas :)

      /Magnus

      Radera
  2. Banan och avokado låter som en mycket god kombination, med det naturligt söta och feta! Härlig yoghurt och start på dagen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marja

      Ja det är riktigt gott! Man håller sig väldigt länge på denna frukosten :)

      /Magnus & Jenny

      Radera
  3. Hmmm undrar om jag vågar prova.... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är att utmana ödet Louise :) ta det försiktigt, vi vill inte att du ska må dåligt för att du har provat vår yoghurt...

      Hoppas allt är bra - såg dig på IG!

      /Magnus

      Radera
  4. Hej
    Det här är helt underbart gott. Och just nu på Kreta är avokadorna superfina!

    Men jag skulle vilja lansera ett nytt ord för denna "yoghurt". Nämligen bamousse. B för banan och a för avokado och mousse för konsistensen. Kort och enkelt att säga. Och så slipper man fnuttar runt "yoghurt". Yoghurtordet är inte så bra eftersom yoghurt är just yoghurt. Alltså nån mjölkprodukt med bra bakterier i. Den här har inga bakterier i. Fast... man kanske kan hälla i en skvätt vattenkefir i sin bamousse... ;-) Så om man använder "yoghurt" fast det inte är yoghurt så känns det som att det inte är något riktigt utan bara en ersättning. Man kan tydligen göra kokosmjölksyoghurt men då är det ju de där bakterierna i och det är ju de som är själva yoghurtgrejen på nåt sätt. Vad säger ni? Gillar ni ordet bamousse? haha.

    Så kära Paleoiter! Härmed släpper jag ut det lilla ordet bamousse i paleosfären. Må det spridas och frodas. Det funkar även på engelska :-)

    Trevlig bamoussesommar och hoppas ni hittar lika fina avokador som finns här på Kreta just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig idé Kiona! Detta tar vi fasta på, har använt det på vår Facebooksida - får se om det ger någon respons :)

      Låter helt underbart att vara på Kreta och kunna få skolmogna avokado!!!
      Ha det fint!

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Kul! Bara därför har vi inte hittat en enda mogen fin avokado på över en vecka! Men vår kompis som åkte hem till Sverige har hittat fina som aldrig förr. Haha

      Radera
    3. Typiskt Kiona

      Vi har haft tur och hittat fina varje gång nu det sista :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Er blogg är verkligen suverän när man vill och behöver bli inspirerad! Jag har lite svårt för banan men gör en variant av yoghurt genom att mixa frusna hallon och frusen mango gör att sedan tillsätta lite kokosmjölk så att den blir len och krämig. En favorit på mitt frukostbord! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabina

      Så roligt att du tycker om vår blogg, vad glada vi blir. Att inspirera till ren och naturlig mat är precis vad vi vill med denna bloggen!

      Låter som din blandning är jättegod, roligt att man kan göra så många varianter! Jobbigt att ha problem med just banan, finns ju så mycket gott man kan använda just denna frukt till.

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Jag provade bamousse ;-) till frukost i morse och blev faktiskt glatt överraskad! jag hade inte förväntat mig att det skulle smaka så gott! Det här kommer jag definitivt att göra om =)

    Jag försöker sakta men säkert vänja mig vid tanken att eventuellt prova mjölkfri kost(eller ja,Paleo), det är bara det som saknas eftersom jag redan är spannmålsfri på lågkolhydratkost. Jag har tidigare varit mjölkfri (ett par år sedan) och drack då mycket havreprodukter. Visste då inte att det var spannmål, gluten och stärkelse som var den stora boven...(jag verkar ha svårt för potatis). Jag har lidit av IBS i över 6 års tid.
    Nu när jag sedan i april i år har lagat så god LCHF-liknande mat med en massa mejerivaror (mer än tidigare) så är det svårt att lämna det. Måste därför upptäcka att det finns annat gott man kan äta istället så att jag kan bli övertygad...
    Jag misstänker också att jag är känslig mot lök och kål och det kan finnas fler livsmedel, men man får helt enkelt testa med uteslutningsmetoden...det är bara så svårt att veta exakt VAD det är som ställer till besvär. Jag har blivit kvitt många symptom men ballongmagen är ännu min ständiga följeslagare.
    Jag ska fortsätta att prova fler av era recept så får vi se hur det känns.
    Jättenöjd över att ha ramlat över er blogg! den är välgjord och inspirerar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ina

      Välkommen in Under vårt tak och tack för dina fina ord om oss!

      Tråkigt att höra om att du har haft problem med IBS under så lång tid! Jag, Magnus, har också haft detta problem - men med Paleo kost så är jag numera helt fri från IBS!

      Tycker absolut att du ska "gå in djupare" med Paleo, tror att det kan hjälpa dig riktigt mycket med alla besvär som är kopplade till IBS! Potatis och baljväxter ingår inte i Paleo och precis som du säger så skapa de problem med magen. Jag hade också stora svårigheter med kål, lök och speciellt purjolök. Det är betydligt bättre numera men äter inga direkt stora mängder av detta. De bidrar till gasbildning i tarmarna och det är absolut inget man vill ha om man lider av IBS!!

      Mejerivaror är tyvärr en stor bov för IBS, i princip så blev jag inte helt återställd förän efter att jag ha slutat med spannmål och mejerivaror. Det är ett stort steg men så värt det!

      Det är som du skriver också, att man måste prova sig fram. Men jag skulle verkligen rekomendera att du under en längre tid (iallafall över två veckor, gärna fyra) provade strikt Paleo kost (med undantag av det du vet att du mår dåligt av, kål och lök t.ex.), tror att detta kommer göra en oerhört stor skillnad!

      Om du har funderingar så bara skriv till oss.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Det finns en intressant föreläsning om IBS och FODMAPS.
      Läs mer här

      Radera
    3. Hej Mattias

      Tack snälla för tipset! Vi ska titta på detta.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Jag testade att göra riktig yoghurt på kokosmjölk, där kokosmjölken har stått och fermenterat i 24 timmar. Blev riktigt gott :) Men nu fick jag inspiration att testa med att smaksätta yoghurten med lite frukt efter att ha läst detta inlägget.

    Här är receptet på den yoghurten jag gjorde om någon är intresserad: http://www.halsasomlivsstil.se/2013/09/hemmagjord-kokosyoghurt.html

    Tack för en bra blogg :)

    /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan

      Tack för tipset. Kan tänka mig att det är gott med olika sorters frukt i.

      För er som undrar vad en "Probiotikakapsel" (som Johan använder i receptet) är för något så finns en länk här: http://www.ravarubutiken.se/tillskott/holistic-lactovital-probiotika.php

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Hei Magnus og Jenny

    Takk for mange fine oppskrifter :) Jeg ser det går igjen en del "klick" med kokosolje. Hvor mye er en "klick" ca? Og smelter du den alltid først?

    Takker så mye for svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      En "klick" är lite valfritt :), kan t.ex. vara en msk om man tycker det är lagom :) Ja det går bra att smälta oljan men det behövs inte eftersom man mixar allt.

      Magnus

      Radera
  9. Bovete yoggi:
    Blötlägg hel bovete över natten, skölj noga på morgonen och vill man kan man ju grodda den i en glasburk så den får en liten svans, men annars går det bra att mixa den på en gång med äkta vanilj och lite agavesirap (eller annat passade kosten) ha i bär som hallon eller blåbär (jordgubbar eller annat) för smak och färg =)

    Servera med egen gjord granola eller annat...

    Om man vill kan man kanske ha i probiotika och låta den stå någon dag och få god bakteriekultur...men är osäker på hur detta fungerar, någon som vet?

    http://www.lifevision.se/halsoblogg/raw-food-boveteyoghurt/
    http://carlg.org/candida.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d714f5fb9cb46221d0621af-yoghurt-pa-kokosmjolk-experiment

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Tack för tipset, låter spännande och jättegott. Bovete ingår dock inte i Paleo kosten som vi äter här Under vårt tak då det är ett spannmål. Men det går att göra liknande med nötter :)

      Magnus

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Hej,

      Jag brukar göra "glass" ungefär på samma sätt som ni gör er yoghurt. Brukar bara blanda ner honung och kakao eller mixa ner lite olika bär sen låta det stå i frysen ett tag. Blir hur smarrigt som helst :)

      Btw, bovete är inget spannmål och har ingen koppling dit alls utan det är faktiskt släkt med rabarber. Tänkte bara så ingen blir lurad ;)

      Tack för en jättebra blogg :)

      /Johan

      Radera